A szaúdi kormány különbírósággal hallgattatja el kritikusait

2020.02.06. 15:50

Az emberi jogokért küzdő nemzetközi szervezet, az Amnesty International (AI) új jelentése szerint Szaúd-Arábiában, minden látszatreform intézkedés ellenére is, a Speciális Büntetőbíróság (SCC) intézményét politikai fegyverként alkalmazzák a  kritikus vélemények és hangok elhallgattatására, írja az Amnesty International.

A „Zavaró kritikus hangok: politikai tárgyalások a szaúd-arábiai Speciális Büntetőbíróság előtt” című, öt évig készülő, több interjún alapuló riport legfontosabb megállapítása az,

hogy a terrorizmus és kiberbűnözés elleni szaúdi törvények alapján az SCC jogvédőket, írókat, újságírókat, közgazdászokat, politikai aktivistákat, és egyházi személyeket több éves börtön-, vagy akár halálbüntetésre ítél.

A szaúdi kormány kihasználja az SCC-t, hogy egy hamis törvényességi aurát hoz létre a terrorizmusra és kiberbűnözésre hivatkozva, hogy így hallgattassa el a kritikusait

– mondta Heba Morayef, az AI közel-keleti és észak-afrikai szervezetének igazgatója.

A jelentés szerint a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Szalman látványos reformtörekvései éles ellentétben állnak azzal, hogy Szaúd-Arábiában valójában mennyire sérülnek az emberi jogok. A pozitív reformokkal, például már a nők is vezethetnek autót, egy időben több női emberjogi aktivistával szemben is keményen léptek fel a hatóságok.

Morayef szerint általános az gyakorlat, hogy a vádlottakat elkülönítik, nem találkozhatnak a  családtagjaikkal és még ügyvédet sem fogadhatnak. A vallomásokat gyakran kínzással csikarják ki tőlük.

Az AI riportja szerint legalább 20 embert ítéltek halálra, akik közül 17-et ki is végeztek.