Csongor
0 °C
9 °C

Háromra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

2020.02.06. 15:14

A harmadik koronavírus-fertőzött esetet is megerősítették az Egyesült Királyságban, írja a Sky News.

Az angliai tiszti főorvos, Chris Whitty elmondta, hogy a beteget az állami egészségügyi szolgálat (NHS) egyik speciálisan felszerelt, londoni központjába szállították.

A megbetegedett személyt itt alapos kivizsgálásnak fogják alávetni, és azon dolgoznak, hogy kiderítsék, hogy korábban kikkel léphetett kapcsolatba.

Az illető nem Nagy-Britanniában fertőződött meg.

Az első két brit beteget január 31-én azonosították, mindketten egy yorki hotelben mutatták a betegség tüneteit, és azóta a newcastle-i kórházban vannak elkülönítve.

Frissítés:

Összesen 19 külföldi állampolgár fertőződött meg az új koronavírussal Kínában, közülük ketten meggyógyultak, és távozhattak a kórházból, míg a többieket karantén alatt kezelik – mondta el Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő csütörtökön, írja az MTI.

A szóvivő szerint a kínai kormány időben és több nyelven tájékoztatott a járványról és a vele kapcsolatos intézkedésekről. „A külügyminisztérium és az érintett helyi kormányok mindent megtettek azért, hogy időben válaszoljanak a Kínában található külföldi nagykövetségek és konzulátusok aggodalmaira” – mondta Hua.

Eközben Kína londoni nagykövete, Liu Hsziao-ming egy sajtótájékoztatón túlzónak nevezte Nagy-Britannia válaszát a járványra.

London azt tanácsolta állampolgárainak, hagyják el Kínát.

„Szóltunk nekik, hogy nem segít, ha túlreagálják a helyzetet Arra kértük őket, hogy fogadják meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsát, és döntsenek észszerűen” – mondta Liu.

Eközben a hongkongi hatóságok szerint több mint ötezren kerülhettek kapcsolatba a kórokozóval a karanténba helyezett World Dream luxus óceánjáró korábbi útjai során. Az óceánjáró nyolc utasa fertőződött meg az új koronavírussal a január 19. és 24. közötti hajóútjukat követően. A hajó ezt követően még négy úton vett részt. Hétfőn helyezték karanténba, 3600 utasát és a legénységet átvizsgálják.

Csuang Suk-kvan hongkongi egészségügy tisztségviselő úgy tudja, hogy a hajó előző három útján több mint ötezer embert szállított. Az illetékes felszólította azokat, akik részt vettek a World Dream szóban forgó útjain, hogy haladéktalanul lépjenek kapcsolatba az egészségügyi hatóságokkal.

Eközben Kínában a járvány következtében nőtt a távmunka népszerűsége, és alkalmazottak milliói ismerkednek a home office műfajával. A cégek a járvány terjedésének megfékezése érdekében egyre több embert kérnek fel otthoni munkára, és növekszik a különféle vállalati kapcsolattartó alkalmazások – WeChat Enterprise, DingTalk, and Lark – népszerűsége.