Tényleg meghalt az orvos, aki először figyelmeztetett a koronavírusra

2020.02.06. 16:13

Meghalt az a kínai orvos, aki riadóztatni akarta kollégáit a koronavírus kitörése miatt, és maga is megfertőződött a vírussal.

– írta Twitter-oldalán a kínai angol nyelvű bulvárlap, a Global Times.

A halálhír elterjedése után keringett egy olyan hír is, hogy a doktor nem halt meg, de kritikus állapotban van, az orvosok az életéért küzdenek. A bejelentésre a kínai közösségi oldal, a Weibo valósággal felrobbant a jókívánságoktól.

Csütörtök estére viszont már a kórház is megerősítette, hogy Li Ven-liang meghalt.

Ahogy arról a New York Times alapján mi is írtunk, Li Ven-liang december 30-án egy közös csetszobában hívta fel ismerősei figyelmét, akikkel együtt járt az orvosira, hogy hét ember egy rejtélyes vírus tüneteivel karanténban van a kórházában. Az online kommunikációt éberen figyelő kínai hatóságok Lit még aznap éjjel beidézték a vuhani egészségügyi hatósághoz, és kérdőre vonták, mégis hogy képzelte, hogy információkat osztott meg az esetről. Három napra rá pedig a rendőrség egy papírt nyomott az orra alá, amelyben el kellett ismernie, hogy törvénytelen viselkedést tanúsított, amikor egy vírusról beszélt.

Ahogy az később kiderült, az eltussolni kívánt esetek a koronavírus első fertőzöttjei voltak.

Frissítés: Az orvosról az ENSZ Egészségügyi Világszervezete is megemlékezett a koronavírussal foglalkozó csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mindannyiunkat megrendített Dr. Li Ven-liang halála. Mindenki elismeréssel tartozik az általa végzett munkáért.

A WHO megemlékező posztja alatt azonnal megindult a kommentfolyam, amely azt kérte számon a világszervezeten, hogy ha így sajnálja a koronavírusra elsőként figyelmeztető doktort, akkor miért méltatta néhány napja a Li Ven-liangot elhallgattató, a járvány terjedését a kritikus első szakaszban eltussoló kínai kormány erőfeszítéseit.  • Hírek
  • Csok