Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Egy 9 éves brit fiú is megbetegedett Franciaországban, két iskola nem nyit ki miatta

2020.02.08. 14:33

Öt újabb koronavírussal fertőzött beteget, négy felnőttet és egy gyereket találtak Franciaországban, de az állapotuk nem ad okot aggodalomra – közölte szombaton Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter.

Az új esetekkel 11-re emelkedett a Franciaországban kezelt betegek száma, akik közül 10-en jól vannak, egy 80 éves kínai turista továbbra is válságos állapotban van egy párizsi kórházban.

Az öt új, brit állampolgárságú beteget egy szintén brit állampolgár fertőzte meg, aki Szingapúrban egy kongresszuson kapta el az új koronavírust. A rendezvény után január végén néhány napot a francia Alpokban töltött, Contamines-Montjoie településen, és itt kapták el tőle többen a betegséget. Az öt új Franciaországban kezelt betegen kívül a brit férfi más közeli kapcsolatait is megfertőzte, összesen 11 embert, valamennyien brit állampolgárok, és ugyanabban a faházban laktak együtt. Az egyik brit beteg, egy 9 éves kisfiú kórházban van.

A gyerek egy helyi iskolába járt, és egy másikat is meglátogatott, így jövő héten egyik intézmény se nyit ki.

A franciaországi betegek szombatra virradó éjjel kerültek kórházba, és egyikük állapota sem súlyos – jelezte a miniszter.

A francia hatóságok most megpróbálják felkutatni és tájékoztatni az összes olyan embert, aki Franciaországban kapcsolatba kerülhetett a brit fertőzöttel,  aki egyébként már hazatért és jelenleg Nagy-Britanniában kezelik.

Hong Kong szombaton közölte: kivétel nélkül mindenkit két hetes karanténba zárnak, aki Kína felől érkezik az országba.

Az amerikai kormány pedig azt közölte: 100 millió dollárt ajánlanak fel Kínának és más érintett országoknak a koronavírussal szembeni küzdelemre.