Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

A pénteki tömegverekedés után menekülnek a dunganok Kazahsztánból

2020.02.09. 19:40 Módosítva: 2020.02.09. 22:23

A péntek éjjeli kazahsztáni etnikai konfliktus után rengeteg dungan nemzetiségű ember hagyja el az ázsiai az országot, írja a BBC

A szomszédos Kirgizisztánba tartó emberek többsége nő, gyerek, illetve idősebb ember. Mindez annak a péntek éjjeli tömegverekedésnek a következménye, amelyben nyolcan vesztették életüket, de több százan vettek részt benne, a súlyos konfliktusnak végül a rendőrség és a nemzeti gárda vetett véget.

Kezdetben mintegy hetvenen verekedtek össze, majd a környező falvakból érkezőkkel együtt már csaknem 370-en voltak. Lőfegyverek is előkerültek, két rendőr emiatt meg is sebesült. A verekedők több lakóházat és gépkocsit felgyújtottak. A hatóságok 47 embert vettek őrizetbe, és elkoboztak több vadászpuskát.

A konfliktus okát egyelőre nem közölték a hatóságok, de a tartományban gyakran kerülnek összetűzésbe

a többségben lévő kazahok és a kínai eredetű, muszlim vallású dungan népcsoporthoz tartozók.

Kaszim-Zsomart Tokajev államfő szombaton egy rendkívüli kormányülés után közölte a médiával: a hatóságok már ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

A BBC most azt írja, hogy a kazah belügyminiszter szerint a konfliktus felerősödéséhez azok a provokátorok is hozzájárultak, akik videóra vették a verekedést, és a felvételt aztán megosztották különböző közösségi oldalakon.

Az ország külügyminisztere ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Kazahsztánban több mint száz különböző népcsoport él békében.