Eltűnt Vuhanból a koronavírusról valósághűen tudósító kínai újságíró

2020.02.09. 10:11

Eltűnt egy kínai újságíró Vuhanban, aki a városon belülről kritikusan tudósított a koronavírusról, írja a CNN. Ahogy a lap fogalmaz: "újabb igazmondót hallgattattak el".

Csen Qiushi csütörtök este tűnt el, aznap, amikor kiderült, tényleg meghalt az orvos, aki először figyelmeztetett a koronavírusra. A férfi riadóztatni akarta kollégáit a koronavírus kitörése miatt, de maga is megfertőződött a vírussal.

Li Ven-liang december 30-án egy közös csetszobában hívta fel ismerősei figyelmét, akikkel együtt járt az orvosira, hogy hét ember egy rejtélyes vírus tüneteivel karanténban van a kórházában. Az  online kommunikációt éberen figyelő  kínai hatóságok Lit még aznap éjjel beidézték a vuhani egészségügyi hatósághoz, és kérdőre vonták, mégis hogy képzelte, hogy információkat osztott meg az esetről. Három napra rá pedig a rendőrség egy papírt nyomott az orra alá, amelyben el kellett ismernie, hogy törvénytelen viselkedést tanúsított, amikor egy vírusról beszélt. Ahogy később az kiderült, az eltussolni kívánt esetek a koronavírus első fertőzöttjei voltak.

Az orvos halála után több ezer ember kezdte el követelni a neten a szólásszabadságot, ahogy a kormányt is felszólították arra, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot. A közösségi médiában másnapra cenzúrázták a gyorsan terjedő "szólásszabadságot követelünk" hashteget. 

Csütörtökön pedig a vírusról tudósító kínai újságíró eltűnt. Január 24-én érkezett Vuhanba, a vírus epicentrumába. Kórházakat, ravatalozókat és lezárt helyeket látogatott meg, ahonnan a valóságokat ábrázoló videókat posztolt az internetre. Minderről azt mondta, kész az igazságot megmutatni az embereknek annak ellenére is, hogy Vuhan és a kínai kormány elhallgatná azt. 

Így aztán kameráján keresztül láthatta mindenki, ahogy egy lázas férfi összeomlik a kórház előtt, miután napokig nem látta el egy orvos sem, ahogy azt is, hogy az oxigénmaszkos betegek a kórház zsúfolt folyosóin, összetákolt ágyakban fekszenek.

Félek. A vírus itt van előttem, a kínai hatóságok pedig mögöttem. De amíg életben vagyok, addig továbbra is tudósítani fogok. Nem félek a haláltól. Miért kéne félnem tőled, a Kommunista Párttól? 

– fogalmazott a videóban.

A családja napjába többször is beszélt vele, mert attól tartottak, a kormány bármikor elviheti a tudósításai miatt. Csütörtökön aztán már nem tudták elérni. A CNN szerint a  családját később a hatóságok arról informálták, a férfit karanténba zárták. A szülők szerint mindez erőszakosan, a fiuk akarata ellenére történt, mert amikor utoljára beszéltek, a férfi egészséges állapotban volt.

A CNN megkérdezte az esetről a vuhani rendőrséget, akik azt válaszolták, semmilyen információjuk nincs az eltűnt férfiról.

A járvány terjedését a kritikus első szakaszban a kínai kormány nagy erőfeszítésekkel tussolta el, és keményen büntette azokat, akik megpróbálták megkondítani a vészharangot.  Bár időközben Kínában a világ egyik legszigorúbb karanténjét vezették be,  több tízmillió embert vágtak el a külvilágtól,  a jelek szerint már mindhiába. A New York Timesnak megszólaló szakértők szerint a kezdeti titkolózás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vírus elszabaduljon. A betegség feltűnését követő két hétben ugyanis a helyi hatóságok befogták az orvosok száját, és nem engedték, hogy figyelmeztetést adjanak ki. A negatív hírek ugyanis nem tettek volna jót a vezetők reputációjának, ami különösen rosszul jött volna a januári éves tanácsülések előtt.

A vuhani egészségügyi szolgálat még aznap közleményt adott ki, miszerint valóban ápolnak néhány tüdőgyulladásos beteget, de a betegség gyógyítható és nincs ok a pánikra.

Január első hetére a vuhani 5-ös számú kórház ügyeletére egyre több ember érkezett koronavírusos tünetekkel, sokszor családtagok. Nem volt kétség többé, a vírus emberről emberre terjed. Január 7-én kapott nevet a vírus (nCoV), négy nappal később a kínaiak nyilvánosságra hozták a vírus genetikai térképét a világ előtt – ez volt az a lépés, amelyet sokan méltattak, mint előremutató lépést a rezsim részéről. 

De ez már szűk egy hónappal a járvány első jelei után történt meg.

Kínában élő olvasóink egyike korábban az Indexnek azt mondta, a  lakosságot hangosbemondókon tájékoztatják: egy autó jár körbe a kisváros lakóparkjában, ahol ő él, a tetejére szerelt hangosbemondón pedig arra szólították fel őket, hogy ne terjesszenek rémhíreket, mert annak súlyos következményei lehetnek, a téves információk terjesztői börtönbüntetést is kaphatnak.

Vasárnapra  Kína szárazföldi részén 811-re emelkedett az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma, és 2656 újonnan megerősített koronavírusos esetet jelentettek. A vírus eddig több ember halálát okozta Kínában, mint a 2022-2003-as SARS-járvány világszerte.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM