Elnézést kértek a ditróiak a Srí Lanka-i pékektől

DSC6944
2020.02.10. 14:00 Módosítva: 2020.02.10. 14:46

Csillapodni látszanak Ditróban a Srí Lanka-i pékmesterek érkezése után kialakult feszültségek, számol be a romániai Gyergyóditróból a Maszol.ro portál

Mint arról lapunk is hírt adott , két Srí Lanka-i pék miatt tartottak rendőri készültség mellett népgyűlést a hargitai Ditróban. Az ötezer fős nagyközségben már a helyi kenyeret is bojkottálták, mert a cég az ázsiai szigetországból hozott vendégmunkást.

Az Antena1 televízió az ombudsmani hivatal jelentésének közzététele után kereste fel a Hargita megyei községet. Az intézmény megállapította: a ditrói pékségben alkalmazott Srí Lanka-i vendégmunkások érkezése a pékség tulajdonosai és egyes volt alkalmazottai között régóta meglévő gazdasági jellegű konfliktust élesztett fel, és ez a kiéleződött helyzet vezetett egyes személyek szélsőséges és intoleráns megnyilvánulásaihoz.

Egyikük, Prasanna Piumal az Antena1-nek elmondta: bár voltak korábban problémáik, most jól vannak.

Jól egyezünk a magyarokkal és a románokkal is. Gond nélkül végigmehetünk az utcán, bevásárolhatunk. A lakhelyünk szép. Van konyhánk és két szobánk

– részletezte a vendégmunkás. A másik Srí Lanka-i férfi, Mahinda Amarasingha megerősítette, hogy biztonságban érzik magukat. 

A magyarok elnézést kértek tőlünk. Jól vagyunk, a munkahelyünkön is minden rendben van. Van egy szabadnapunk, napi 8 órát dolgozunk. Nagyon jó így

– magyarázta a televíziónak. 

A napokban 13 ezer lejes (910 ezer forint) bírságot rótt ki a Hargita megyei munkaügyi felügyelőség arra a ditrói pékségre, írtuk nemrég. Átfogó ellenőrzést tartottak a cégnél, miután a szombati falugyűlésen a pékség több volt alkalmazottja is a cégnél uralkodó embertelen körülményekre és a ki nem fizetett túlórákra panaszkodott.

A pékség tulajdonosai 17 ember ellen tettek rendőrségi feljelentést fenyegetés, gyűlöletkeltés és rendbontásra való uszítás miatt. Köztük van a község római katolikus segédlelkésze, Bíró Károly is. A rendőrség szóvivője azt mondta a Mediafax hírügynökségnek, hogy a feljelentést összekapcsolják azzal az üggyel, amit hivatalból indítottak.

(Borítókép: Az ügy miatt összehívott falugyűlés Ditrón 2020 január végén - fotó: Kaszás Tamás / Index)