Ketten meghaltak egy lengyel síközpontban a Ciara miatt

2020.02.10. 12:47

A Lengyelország felett is tomboló Ciara vihar miatt több mint 55 ezer háztartás maradt áram nélkül, az erős szél épületeket rongált meg, és közlekedési fennakadásokat okozott, csakúgy mint CsehországbanNagy-Britanniában vagy Németországban, közölte hétfőn reggel a lengyel kormány biztonsági központja, az RCB. A lengyel köztévé szerint két halálos áldozata is van a viharos szélnek, írja az MTI.

Hétfő délelőtt a lengyel közszolgálati hírtelevízió közölte: a Bukowina Tatrzanska hegyi síközpontban négy emberre ráborult egy síkölcsönző tetőzete, miután letépte azt a viharos szél.

A balesetben ketten – egy nő és egy kislány – meghaltak, egy sérült asszonyt kórházba vittek, egy férfi könnyebb sérüléseket szenvedett.

Vasárnaptól hétfő hajnalig 1100 alkalommal riasztották a tűzoltókat, akik főként kidőlt fákat, leszakadt faágakat távolítottak el. Úttesten fekvő fák miatt két autó sofőrje sérült meg. Az áramkimaradások leginkább a délkelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságot, valamint az északon fekvő Nyugat-pomerániai vajdaságot érintik.

Több közúton, ezen belül az országot észak-déli irányban átszelő A1 autópálya alsó-sziléziai szakaszán, valamint öt tengermelléki vasúti szakaszon okozott fennakadásokat a vihar. A Swinoujscie balti-tengeri kikötőből nem indítottak kompokat, a lengyelországi repülőterek pedig az Európában fennálló időjárási viszonyok miatt több nemzetközi járatot is töröltek.

A vihar negyven épületet rongált meg, köztük 28 lakóházat. A dél-lengyelországi Kujawy faluban a leszakadt áramvezeték egy gazdasági épületre esett rá, és az áramütés miatt elpusztult 16 tehén.

Az országos meteorológiai szolgálat már vasárnap másodfokú viharriasztást adott ki szinte az egész ország területére. Két dél-lengyelországi vajdaságban – a nyugaton fekvő Alsó-sziléziaiban, valamint a Kárpátaljaiban – harmadfokú, akár katasztrófajellegű jelenségekre is figyelmeztető riasztás van érvényben. Az óránkénti 120 kilométeres viharos széllökések veszélye miatt az RCB vasárnap figyelmeztető sms-eket küldött szét az ország déli részében fekvő öt vajdaság lakosainak. Ebben lehetséges áramszünetekről tájékoztattak, és arra kérték az embereket, hogy aki teheti, maradjon otthon.

A vihar már Magyarországra is megérkezett, az Országos Meteorológiai Szolgálat már 90 km/h-s széllökést is mért az Észak-Dunántúlon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport