Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Már halálos áldozata is van a Ciarának Csehországban

2020.02.10. 18:23 Módosítva: 2020.02.10. 19:30
Egy ember meghalt, több mint egytucatnyi megsérült, és mintegy 280 ezer háztartás áram nélkül maradt Csehországban az országon hétfőn átvonuló és kiadós esővel kísért szélvihar következtében – jelentette hétfőn kora este a cseh közszolgálati rádió alapján az MTI.

Az áldozat egy balesetben halt meg a nyugat-csehországi Sokolov város közelében.

Egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy a fa dőlt-e az autóra, vagy az autó rohant-e neki az úttestre dőlt fának

– jegyezte meg Katerina Krejcí rendőrségi szóvivő a Twitteren. Hozzátette, hogy a kocsiban utazó másik személy, egy nő súlyos sérüléseket szenvedett, és kórházban ápolják.

A heves szélviharnak eddig legalább 14 sérültje van, és komoly anyagi károk keletkeztek. A kidőlt fák több helyen – Prágában, Prachaticében, Ceské Budejovicében – parkoló gépkocsikra estek, a vihar néhány épület tetőszerkezetét is megrongálta. A CT 24 cseh közszolgálati hírtelevízió a biztosítókra hivatkozva azt közölte, hogy a délutáni órákig a lakossági bejelentések alapján az anyagi kár már több tízmillió koronára tehető.

Leállt a vasút, nem volt áram

Számos helyen, főleg a cseh–német határon, leállt a vasúti forgalom a sínekre dőlt, kitört fák következtében, s több hegyvidéki közúton is közlekedési akadályok alakultak ki. Rendőrségi jelentések szerint a cseh autópályák teljes hosszukban mindenütt járhatóak.

Hétfő délután 15 órakor országszerte mintegy 280 ezer háztartás volt áram nélkül, a kora reggeli órákban ez a szám még százezer volt. Sona Holingerová, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője azt közölte, hogy a nap folyamán a reggeli órákhoz képest megduplázódott, több mint 300-ra emelkedett a legfőbb magasfeszültségű vezetékeken keletkezett károk száma. „Elsősorban a legfőbb magasfeszültségű vezetékeket állítjuk helyre. Ez azonban időigényes” – nyilatkozott Holingerová a közrádióban.

A legnagyobb nehézségek a Prága körüli közép-csehországi régióban vannak, ahol kora reggel 37 ezer háztartásban nem volt villany – jelentette a CEZ. A nyugat-csehországi Karlovy Vary környékén 21 ezer, Pilsen (Plzen) környékén pedig több mint 15 ezer háztartás nélkülözi az áramot. A déli órákban a szélvihar a morva régiókat is elérte, s több tízezer háztartásban nincs villany.

180 km/órás szél

A széllökések sebessége helyenként meghaladta az óránkénti száz kilométert. A cseh–lengyel határon fekvő Óriás-hegység (Krkonose) legmagasabb, Snezka nevű csúcsán pedig rekordnak számító 180 kilométer/óra szélsebességet mértek – mondta Teodor Marjan meteorológus a közszolgálati Cseh Rádióban.

Prágában és Liberecben a szélvihar miatt hétfőn zárva tartott az állatkert. A dél-morvaországi Uherské Hradiste mellett a heves szélvihar felborított egy kamiont, aminek következtében több órára le kellett zárni a Szlovákia felé vezető E50-es főutat, ami komoly közlekedési káoszt okozott.

A Cseh Hidrometeorológiai Intézet felhívta a lakosság figyelmét, hogy kedd délig újabb szélviharokra – 70-110 kilométeres óránkénti sebességűekre – lehet számítani, ezért mindenkit óvatosságra intett, és országszerte a legmagasabb fokú készültséget rendelték el.

Mint arról beszámoltunk, Lengyelországban sem jobb a helyzet:

Nagy-Britanniában a hatalmas szél elfújt egy gyereket.