Koronavírus: 1016 halott, 1 százalék lehet a valós halálozási ráta

K EPA20200208044
2020.02.11. 00:17 Módosítva: 2020.02.11. 09:10

1000 fölé emelkedett a koronavírusban elhalálozottak száma a Bloomberg szerint. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedd hajnali bejelentése szerint

a halottak száma 1016-ra nőtt, a fertőzöttek száma egy nap leforgása alatt 2478-al emelkedett, összesen 42 638 fertőzöttről tudnak már a hatóságok, és 3996-an gyógyultak meg.

A halottak és a fertőzöttek zöme továbbra is az ország középső részén fekvő Hupej tartományból való, ahonnan elindult a járvány. Hupejben hétfőn a nap végére 103 haláleset és 2097 fertőzés történt. A halottak száma ezzel ott 974-re emelkedett. Egy új becslés szerint a valós mortalitási ráta jóval alacsonyabb a jelenleg ismert esetek alapján számíthatónál. Ha a hivatalos adatokat tekintjük, akkor a betegek 2,38 százaléka hal meg, de valószínűleg több, akár 100 ezer fertőzött is lehet, így valójában csak a fertőzöttek 1 százaléka hal meg.

Hongkongban márciusig meghosszabbították az iskolaszünetet

Angliában újabb 4 beteget regisztráltak, így a hatóságok szigorítottak a karanténozás szabályain. Világszinten több mint 42 ezren fertőződtek meg. 

Hongkongban keddre virradóra evakuáltak egy társasházat, több mint száz lakóját helyezték karanténban, miután két lakóról kiderült, hogy koronavírussal fertőzöttek. A két lakót tíz emelet választotta el egymástól, és szakértők arra gyanakszanak, hogy a szellőzőcsatornákon vagy szennyvízhálózaton keresztül fertőzte meg egyik a másikat.

Hongkongban a járványveszély miatt bezártak az idegenforgalmi, kulturális és sportlétesítmények, betiltották a tömegrendezvényeket, és márciusig hosszabbították meg az iskolaszünetet. Február 8-a óta a szárazföldi Kínából érkezőket kötelezően kéthetes karanténba zárják. A rendőrség keres két embert, aki megszegte a vesztegzárra vonatkozó előírásokat. Akár hat hónap börtönt és súlyos pénzbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

Közben az amerikai média arról adott hírt, hogy az Egyesült Államokban helyi idő szerint hétfőn egy újabb - immár a tizenharmadik - emberről derült ki, hogy elkapta a koronavírust. Az illető az amerikai állampolgárok első, Vuhanból kimenekített csoportjával tért vissza az Egyesült Államokba, és kéthetes karanténban várakozott a San Diego melletti Miramar tengerészgyalogsági támaszponton. A járvány gócpontjából, a Hupej tartománybeli Vuhanból 540 amerikait menekítettek ki, és helyeztek karanténba ezen támaszponton.

Kihoznák az időseket a Diamond Princess üdülőhajóról

A japán hatóságok kedden bejelentettek, hogy evakuálni akarják a Tokió mellett Jokohama partjainál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajó fedélzetén lévő idős utasokat, mert leginkább rájuk jelent veszélyt a kór. Sokan közülük stresszes állapotba kerültek a karantén okozta bezártság miatt. A hajó utasainak közel 80 százaléka hatvan évnél idősebb, 215-en már túl vannak a nyolcvanon, 11-en pedig 90 évesnél is idősebbek.

Az óceánjáró fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik, összesen 56 országból, és mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk. A fertőzöttek száma helyi idő szerint keddre 65-tel, 135-ra nőtt. A magyar külügyminisztérium szerint a hajón dolgozó három magyar továbbra is jól van, tünetmentes.

A Hongkongból érkezett Diamond Princess üdülőhajót Tokiótól délre, a jokohamai kikötő közelében horgonyozták le, miután kiderült, hogy a korábban Hongkongban kiszállt utasok egyike megfertőződött a vírussal.

(Borítókép: Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjébe visznek egy beteget a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án. Fotó: MTI / EPA / FeatureChina / Jüan Cseng)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport