Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

15 évre ítélték Algéria volt elnökét

2020.02.11. 05:03

Helybenhagyta egy algériai fellebbviteli hadbíróság hétfőn Abdel-Azíz Buteflika egykori államfő fivérére és a hírszerzés két volt vezetőjére kiszabott 15-15 éves börtönbüntetést. A férfiakat összeesküvéssel vádolták. Szaíd Buteflikát, illetve Oszmán Basír Tartágot és Mohamed Medjent tavaly szeptemberben az államhatalom és a hadsereg elleni összeesküvés miatt ítélték első fokon tizenöt év börtönbüntetésre, írja az MTI.

A dél-algériai Blída város fellebbviteli hadbírósága hétfőn mindhármuk ítéletét helybenhagyta, illetve tizenöt évről kilenc hónapra enyhítette Louisa Hanún, az algériai Munkáspárt (PT) vezetőjének börtönbüntetését.

Mind a négyüket májusban tartóztatták le, nem sokkal az algériai politikai elit teljes leváltását követelő tömegtüntetések kirobbanása után. A demonstrációk hatására áprilisban lemondott az országot 1999 óta irányító Abdul-Azíz Buteflika is.

Az elmúlt hónapokban Algériában két egykori miniszterelnököt, több minisztert és ismert üzletembert ítéltek el korrupció miatt.