Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Csökken a koronavírussal fertőzött, új betegek száma

GettyImages-1200187701
2020.02.12. 06:06

Folyamatosan csökken az újonnan diagnosztizált, koronavírussal fertőzött betegek száma Kínában, írja az MTI a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közzétett adatai alapján.

A csökkenő tendenci a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban már vasárnap óta tart: 

a három nappal ezelőtti 2618 új beteghez képest kedd éjfélig 1638 új, aznap regisztrált esetről számoltak be a tartományból.

Hupejen kívül Kína többi részén a csökkenés már február 3-a óta töretlen: a kilenc nappal korábbi 890-hez képest kedden 384 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország egyéb régióiban.

A szerdán közölt adatok szerint a fertőzöttek száma Kínában megközelíti a 45 ezret, a betegség következtében pedig kedd éjfélig már 1114 ember halt meg a távol-keleti országban, miközben 4764-re emelkedett a gyógyultak száma. A fertőzések és halálozások száma továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legmagasabb: közel 20 ezer fertőzöttet és 820 halálos áldozatot jelentettek kedd éjfélig a 11 millió lakosú városból, ahonnan a járvány tavaly decemberben elindult.

A kelet-kínai Hszian Csiaotung-Liverpool Egyetem kutatói hétfőn nyilvánosságra hoztak egy, matematikai számításokon alapuló modellt, amely az új esetek számának hirtelen visszaesését jelzi előre a következő hétre, február 23-ára pedig a járvány terjedésének megállását jósolja, nulla új esettel. Ji Csou, az egyetem egészségügyi és környezettudományi tanszékének kutatója azonban rámutatott: különféle tényezők változtathatnak a jelenlegi tendencián, miközben az sem kizárható, hogy az eddig fertőzöttek számát sem jelentették teljes pontossággal és a valós számuk magasabb az ismert átlagnál. 

A londoni Higiéniai és Trópusi Gyógyászati Iskola pénteken szintén közzétett egy matematikai modellt, amely szerint a járvány február közepétől a hónap végéig érheti el a csúcspontját. W. Ian Lipkin, a New York-i Columbia Egyetem járványtani professzora pedig szintén úgy vélekedett, hogy amennyiben a vírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedések hatásosnak bizonyulnak, a fertőzések számában szembetűnő visszaesés mutatkozhat február második felében.

Ugyanakkor Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a szervezet keddi ülésén arról is beszélt, hogy 

A VÉDŐOLTÁS CSAK 18 HÓNAP MÚLVA LEHET ELÉRHETŐ A VÍRUS ELLEN, ÍGY ADDIG IS A JELENLEG RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ MÓDSZEREKET KELL ALKALMAZNI A TERJEDÉS FÉKEZÉSE ÉRDEKÉBEN. 

A vírust egyébként COVID-19-nek nevezték el, mert a WHO irányelvei szerint tilos bizonyos földrajzi hely, embercsoport vagy állatfaj után elnevezni az új vírusokat. 

(Borítókép: Maszkban közlekedő gyalogosok Pekingben. Fotó: Kevin Frayer / Getty Images Hungary)