Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Tovább nőtt a betegek száma a karantén alá helyezett japán óceánjárón

2020.02.12. 05:17

További harmincnégy utast fertőzött meg a koronavírus a japán partoknál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajón,

a betegek száma ezzel 175-re nőtt,

és négyük állapota súlyos, közölte szerdán Kato Kacunobu japán egészségügyi  miniszter.

A Hongkongból érkezett Diamond Princess üdülőhajót Tokiótól délre, a jokohamai kikötő közelében horgonyozták le, miután kiderült, hogy a korábban Hongkongban kiszállt utasok egyike megfertőződött a kínai Hupej tartományban súlyos járványt okozó vírussal. Az óceánjáró fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik, összesen 56 országból.  A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomása szerint három magyar is dolgozik a tengerjárón.  A japán hatóságok a múlt héten kéthetes karantént rendeltek el a hajón, a vesztegzárat elvileg február 19-ig kell feloldaniuk.  Addig az utasok és a legénység tagjai nem hagyhatják el a kabinjaikat, nem érintkezhetnek egymással.  

Kedden a japán hatóságok bejelentettek, hogy evakuálni akarják a fedélzetén lévő idős utasokat, mert leginkább rájuk jelent veszélyt a vírus, írja az MTI. Sokan közülük stresszes állapotba kerültek a karantén okozta bezártság miatt.

A hajó utasainak közel 80 százaléka hatvan évnél idősebb, 215-en már túl vannak a nyolcvanon, 11-en pedig 90 évesnél is idősebbek.

Nem tudni, hogy az elképzelést valóra váltják-e, de Kato Kacunobu szerdán a képviselőház költségvetési bizottságában arról is beszélt, hogy fontolgatják egy különleges úszókórház kialakítását, ahová átszállítanák az összes fertőzöttet.

Abe Sindzó japán miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a hatóságok megtiltották a beutazást az országba a délkelet-kínai Csöcsiang tartomány lakóinak, és azoknak a külföldieknek, akik ott jártak. A kormány felhatalmazta a bevándorlási hivatalt arra, hogy ne engedje be az országba azokat, akik olyan kínai területen jártak, ahol felbukkant a betegség. Ilyen intézkedéseket már február elseje óta érvényesek a közép-kínai Hupej tartományra, ahol először felbukkant a kór.