Megkötné Trump kezét a szenátus: nem indíthatna csak úgy hadműveleteket

2020.02.13. 21:51 Módosítva: 2020.02.14. 00:16

Az amerikai szenátus is megszavazta csütörtökön azt a törvénymódosítást, amely elejét venné, hogy az elnök kongresszusi felhatalmazás nélkül indítson hadműveleteket – írja az MTI.

A törvénymódosítási javaslat általában a felhatalmazás nélküli hadműveletek megakadályozásáról szól, de a szenátorok lényegében egy esetlegesen Irán ellen indítandó akció megakadályozásáról döntöttek. A szenátorok az első jelentésekkel ellentétben 55:45 arányban fogadták el a javaslatot, amelyet a képviselőház már január végén, 233:166 arányban megszavazott. A szenátusban nyolc republikánus politikus is a demokratákkal együtt voksolt.

Döntésük azonban valószínűleg csupán jelképes értékű, hiszen Donald Trump amerikai elnök azt ígérte: vétót emel.

„Ezzel nem a gyöngeség üzenetét küldjük, hiszen a jogállamiság mellett állunk ki egy olyan világban, amely egyre inkább szomjazza a jogállamiság tiszteletben tartását” – fogalmazott a voksolás után Tim Kaine demokrata párti szenátor, a törvényjavaslat egyik előterjesztője. A szenátusi javaslatot kétpárti egyetértéssel nyújtották be, és ennek értelmében visszavonják a 2002-ben elfogadott felhatalmazást a katonai erő alkalmazására Irak ellen.

A javaslat kidolgozása január elején, az Iránnal kiéleződött feszültség idején kezdődött meg, miután az amerikai kormányzat Donald Trump döntésére dróntámadással likvidálta Bagdad mellett Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokát. Donald Trump a 2002-ben hozott törvényhozási határozatra hivatkozott. Több amerikai törvényhozót mindkét pártban felbosszantotta, hogy a kormányzat előzetesen nemcsak hogy nem konzultált a várható csapásmérésről, de még tájékoztatást sem adott róla.

A törvényhozók ugyanakkor hangsúlyozták, nem az a szándékuk, hogy megkössék az elnök kezét, hanem hogy ismét megerősítsék a kongresszus alkotmányban rögzített jogát a háborús cselekmények, hadműveletek felügyeletét illetően. Donald Trump szerdán a Twitteren a javaslat elvetésére szólította fel a szenátorokat. Úgy értékelte, hogy ennek elfogadása „a gyöngeség jele” lenne.

„Ha a kezemet megkötnék, Iráné lenne a pálya. Ez nagyon rossz üzenet” – írta a mikroblogon. Az elnök úgy vélekedett, hogy Amerika biztonsága kívánja meg a határozat elutasítását. A szavazás előtt Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor – Trump egyik leghívebb támogatója – azt hangoztatta, hogy az elnök úgysem tartaná magát a törvényhozás döntéséhez. „Azt akarom, az irániak legyenek tisztában azzal, hogy amennyiben provokatív magatartást tanúsítanak, minden megoldás a terítéken lesz” – hangsúlyozta Graham.  • Hírek
  • Bankszámla