Őrizetbe vették a venezuelai ellenzéki vezető nagybátyját

2020.02.13. 05:54

A venezuelai hatóságok őrizetbe vették Juan Guaidó ellenzéki vezető nagybátyját azzal az indoklással, hogy robbanóanyagot próbált becsempészni az országba, írja az MTI. 

Juan Jose Marquesnek kedden nyoma veszett, miután a Guaidó vezette küldöttséggel együtt megérkezett a caracasi repülőtérre háromhetes külföldi körútról. Mint utólag kiderült, őrizetbe vették, és jelenleg ismeretlen helyen tartják fogva.

Guaidó leszögezte, hogy Nicolás Maduro államfőt fogja felelőssé tenni, ha a nagybátyjával bármi történne.

Diosdado Cabello, az államfő híveiből álló alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke az állami televíziónak nyilatkozva azt mondta: Marquest azért vették őrizetbe, mert olyan elemlámpát találtak nála, amely elemtartójában feltehetően C4-es szintetikus robbanóanyag volt. Találtak nála egy adatrögzítőt is, amelyen egy angol nyelvű dokumentumot találtak az ellenzék által tervbe vett államellenes akciókról. Cabello biztonsági megfontolásokból részletekbe nem bocsátkozott.

A venezuelai legfelsőbb bíróság egy évvel ezelőtt tiltotta meg Guaidónak, hogy külföldre utazzon, de ő dacolt a tilalommal. Háromhetes külföldi körútja során felkereste a többi között Kolumbiát, az Egyesült Államokat, Kanadát, az Európai Unió több országát, és járt a davosi Világgazdasági Fórumon is. Brüsszeli tárgyalásain felszólította a nemzetközi közösséget, hogy Maduro eltávolítása érdekében fokozza a caracasi kormány elleni szankciókat.

Guaidó tavaly januárban nyilvánította magát Venezuela ideiglenes elnökének. Azóta ötvennél több állam, a nyugati és latin-amerikai országok zöme ismerte el őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak a súlyos gazdasági és politikai válsággal küszködő dél-amerikai országban, amelyet becslések szerint eddig 4,5 millió venezuelai hagyott el a jobb élet reményében. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.  • Hírek
  • Csok