Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Légicsapások civilek ellen Jemenben, rakéták a bagdadi amerikai nagykövetségnél

2020.02.16. 08:06

Legkevesebb 31 civil halt meg szaúdi légi csapásokban Jemen északi részén szombaton – közölte az arab országban működő ENSZ-iroda. Irak fővárosában, Bagdadban pedig több rakéta csapódott be az amerikai nagykövetség közelében vasárnap hajnalban – tudatták amerikai katonai források. Az utóbbi támadásnak egyelőre se áldozatairól, se anyagi kárairól nem érkezett jelentés.

A jemeni légicsapást Dzsauf tartományban hajtotta végre a szaúdi vezetésű arab koalíció, amely a nemzetközileg elismert kormány oldalán avatkozott be 2015-ben a jemeni polgárháborúba az Irán támogatását élvező síita húszikkal szemben, akik elűzték az országból a jemeni kabinetet. A halálos áldozatok mellett 12 sebesültje is van a támadásnak.

A húszi hatóságok szerint az áldozatok többsége nő és gyerek. Emellett azzal vádolták meg a szaúdi vezetésű koalíciót, hogy további légi csapásokkal akadályozza a mentést a helyszínen.

A húszikhoz köthető egyik tévécsatorna jelentése szerint bámészkodókat ért találat, akik azért gyűltek össze, hogy megnézzék annak a szaúdi harci gépnek a maradványait, amelyet előző nap lőttek le.

A bagdadi rakétatámadásról amerikai források azt emelték ki, hogy ez volt a tizenkilencedik támadás amerikai érdekeltségek ellen a közel-keleti országban az elmúlt csaknem négy hónapban. Egyik merénylet elkövetőjeként sem jelentkezett egyetlen szervezet sem, de Washington az Irán által támogatott fegyveres csoportokat vádolja a támadások végrehajtásával, amelyekben eddig egy iraki katona és egy amerikai állampolgár halt meg.

Az Egyesült Államok és Irán viszonya akkor vált különösen feszültté, amikor az Egyesült Államok dróncsapással megölte Irakban Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda elitegységének vezetőjét. Irán válaszul rakétákat lőtt ki egy iraki támaszpontra, ahol amerikai katonák állomásoznak, és több mint százan meg is sérültek. (MTI)