Ferenc
10 °C
29 °C

Irán nem adja ki a lelőtt ukrán gép megsérült feketedobozát

2020.02.19. 14:21

Súlyosan megsérült a feketedoboza annak az ukrán utasszállító repülőgépnek, amit Irán januárban véletlenül lelőtt - jelentette be az iráni védelmi miniszter. Az ország külügyminisztere szerint azonban a sérülés ellenére sem adják át másik országnak a dobozt - írja az MTI.

Amir Hatami iráni védelmi miniszter, akinek a szavait az iráni állami média tolmácsolta, azt mondta, a kár helyreállításában a szakértők a minisztérium segítségét kérték. A feketedoboz tartalmának a kielemzése csak a helyreállítás után kezdődhet el.

"Jogunk van arra, hogy magunk értékeljük ki a dobozban lévő adatokat" - szögezte le Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter is, megismételve, hogy azt semmiképp nem fogják más országnak átadni.

Az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-ese január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le az iráni főváros közelében. Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy az iráni Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből. A repülőn 176 ember volt, és senki sem élte túl a tragédiát.

A gépen 57 iráni-kanadai kettős állampolgár is utazott, velük kapcsolatban január végén Abbasz Muszavi iráni külügyi szóvivő újságíróknak bejelentette, Teherán őket is iráni állampolgárnak tekinti.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a múlt héten teljes és független vizsgálatot sürgetett a feketedoboz ügyében Zarífnál. A miniszterelnök januárban már felszólította Iránt, hogy küldje Franciaországba a repülőgép feketedobozait, mert ott rendelkeznek a súlyosan megrongálódott adatrögzítők alapos vizsgálatához szükséges eszközökkel.