A bíróság helyett Dél-Afrikába ment orvoshoz a gyilkossággal gyanúsított lesothói miniszterelnök

2020.02.21. 12:16

Nem jelent meg a bíróságon pénteken a gyilkossággal gyanúsított Thomas Thabane lesothói miniszterelnök, mert egészségügyi okokból a Dél-afrikai Köztársaságba kellett utaznia – írja az MTI a kormányfő személyi titkárára hivatkozva.

A miniszterelnök egy rutinvizsgálatra ugrott át a szomszédos országba. A titkár szerint Thabane rendszeresen felkeresi dél-afrikai orvosait, akik „hazaengedik, ha úgy látják, hogy nincs semmi baja”.

A miniszterelnök fia, Potlako Thabane megerősítette a hírt, és szerinte apja nem menekült el az országból.

Thabanét azért idézték be a maserui bíróságra pénteken, hogy hivatalosan értesítsék arról: vádat emelnek ellene első felesége, Lipolelo Thabane meggyilkolása miatt. Az 58 éves nőt 2017 nyarán, két nappal Thabane beiktatása előtt lőtték agyon az afrikai ország fővárosában, Maseruban. A gyilkosság miatt február elején a miniszterelnök mostani felesége, Maesaiah Thabane ellen már vádat emeltek, azzal a gyanúval, hogy nyolc bérgyilkost bízott meg a kormányfő volt feleségének meggyilkolásával. Az asszonyt óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A 80 éves miniszterelnök kapcsolódását azóta vizsgálják, hogy kiderült: a bűntény helyszínén használták a   telefonját a gyilkosság idején..

Thabane csütörtökön bejelentette, hogy elfogyott az ereje, és idős korára tekintettel július végén lemond a kormányfői tisztségről. A Dél-afrikai Köztársaság területébe ékelt, 2,2 millió lakosú királyság kormányának vezetőjét néhány napja saját pártjának végrehajtó tanácsa is azonnali lemondásra szólította fel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport