Gyula
8 °C
21 °C

Novemberben egy világuralmi összeesküvés miatt tett feljelentést a hanaui merénylő

2020.02.21. 12:43 Módosítva: 2020.02.21. 12:54

A németországi Hanauban szerdán 10 embert meggyilkoló férfi tavaly novemberben egy "titkos világuralmi összeesküvés" miatt fordult az ügyészséghez, erősítette meg Peter Frank legfőbb ügyész a DPA német hírügynökségnek. 

Mint megírtuk: egy Tobias R. nevű, 43 éves férfi lövöldözött szerda este Hanau belvárosában. 9 bevándorlót lőtt le, ezután otthon kivégezte az anyját, majd magával is végzett. A férfinek nem volt priusza, korábban soha nem került összeütközésbe a törvénnyel, nem volt tagja szélsőjobboldali szervezetnek. Az általa hátrahagyott  24 oldalas "manifesztum" és a videóüzenetei arra utalnak, hogy Tobias R. rasszista volt, nőgyűlölő és beteges összeesküvés-elméletekben hitt

Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írja: a férfi tavaly novemberben feljelentést tett a német ügyészségen egy "ismeretlen titkosszolgálati szerv" ellen. Feljelentésében azt írta, hogy ez a nagy és kiterjedt szervezet sok mindent ural, bejut az emberek agyába, ahonnan bizonyos dolgokat eltulajdonít, és így irányítja a világ történéseit. 

A legfőbb ügyész közlése szerint ebben a feljelentésben nem voltak rasszista vagy szélsőjobboldali megnyilvánulások. Az ügyészség - talán érthető okokból - nem indított nyomozást az ügyben.

Korábban a férfi apja is többször nyújtott be különböző panaszokat az ügyészségnek. Mint tegnapi cikkünkben megírtuk: amikor a kommandósok csütörtök hajnalban betörték a merénylő otthonának ajtaját, egyedül őt találták életben. Az apát tanúként, nem gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség.

Holger Münch,  a német szövetségi rendőrség vezetője úgy nyilatkozott, hogy a hanaui merénylő súlyos pszichiátriai betegségben szenvedett. A történteket a német ügyészség terrorcselekményként kezeli.  

Németországban mindenütt fokozzák a rendőri jelenlétet a lakosság védelme érdekében a hanaui támadás után, közölte Horst Seehofer német belügyminiszter Berlinben. Az "érzékeny létesítmények" - köztük a mecsetek - fokozott védelmet élveznek majd, de a pályaudvarokra, a repterekre és a határokra is több rendőrt vezényelnek ki.

Seehofer szerint megvan a veszélye annak, hogy a hanaui vérengzést leutánozzák. A belügyminiszter úgy véli, hogy a szélsőjobboldal fokozott kockázati tényező Németországban. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport