Konrád
5 °C
17 °C

Pusztító hatással lehet Skóciára a brit kormány bevándorlási terve

2020.02.23. 12:33

"Pusztító" hatású lehet Skóciában a brit kormány által felvázolt jövőbeni bevándorlási szabályozás - mondta vasárnap a skót miniszterelnök a BBC-nek. Nicola Sturgeon szerint a demográfiai helyzete miatt Skóciának továbbra is szüksége van a külföldi munkavállalókra.

Nicola Sturgeon a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt az SNP vezetője edinburghi hivatalában
Nicola Sturgeon a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt az SNP vezetője edinburghi hivatalában
Fotó: Neil Hanna / MTI

Sturgeon vasárnap hivatalos levelet is küldött az ügyben Boris Johnson brit miniszterelnöknek. Ebben kifejtette: a skót üzleti munkáltatók fele, a szociális ellátást nyújtó szervezetek 90 százaléka nem tudja teljesíteni az új brit bevándorlási rendszer által a külföldi munkavállalók alkalmazásához megszabott éves bérminimumot.

A konzervatív párti brit kormány az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes, pontozásos elbírálásra alapuló bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság január 31-i megszűnése után kezdődött 11 havi átmeneti időszak lejártával, vagyis 2021 januárjától, minimum 25 600 font (több mint 10 millió forint) éves javadalmazást előírva a külföldiek alkalmazásának engedélyezéséhez.

Az új bevándorlási szabályozásról itt részletesebben is írtunk