Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Teljes katonai vesztegzár alatt két olasz régió

2020.02.23. 10:06

Fegyveres katonák ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, írja tudósításában az MTI. Szombat éjszaka Giuseppe Conte miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a szigorú törvényerejű intézkedéseket, amilyeneket eddig csak terror-veszély esetén vezettek be.

Egy-egy Milánó és Padova környéki régiót zártak le hermetikusan. Az éjjeli órákra az egészségügyi vesztegzárhoz szükséges lépéseket már megtették: olasz fegyveres erők érkeztek a helyszínre, lezárták a kijelölt térségbe bevezető utakat. Az utcákat is rendőrök és katonák ellenőrzik. Kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

Senki sem hagyhatja el a területet, és senki sem léphet be oda.

Az egyelőre kéthetes vesztegzár bevezetéséhez a római kormány nemzetbiztonsági készültséget rendelt el az adott területeken: ezzel tudta elérni az itt élők mozgásának korlátozását.

Hasonló intézkedést eddig csak terrorista veszély esetén rendeltek el Olaszországban.  

A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardia tartományban, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo' Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az utóbbi két nap alatt alatt ezen a két területen óráról-órára emelkedett a fertőzöttek száma.

Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. A polgári védelem eddigi adatai szerint 76-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és két idős személy meghalt. Lombardiában 54, Venetóban 17 a fertőzöttek száma, Emilia Romagnában és Lazióban 2-2, Piemontéban 1 beteget tartanak számon. Egy korábbi fertőzött, egy a kínai Vuhanból visszatért olasz fiatalember, meggyógyult és kiengedték a római kórházból.

Az érintett térségekben felfüggesztették a termelési tevékenységet, zárva vannak a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok. A lakosokat arra kérték ne csoportosuljanak, ha tehetik, maradjanak otthon. Az érintett településekre steril folyosókon keresztül érkeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek.

A kormányfő együttműködésre és türelemre szólította fel a vesztegzár alá helyezetteket. Aki megszegi az előírásokat, és kilép a lezárt területekről, több mint 200 eurós pénzbírságot és három hónapi terjedő börtönt kockáztat.

Az egészségügyi hatóságok nem zárják ki a fertőzés további terjedését: ha a járvány területe bővül, a vesztegzár térségét is növelik majd. A lombardiai Milánóban a lakosok már szombaton megrohamozták az üzleteket, miután Giuseppe Sala főpolgármester arra kérte őket, korlátozzák a közösségi találkozásokat. Az észak-olaszországi térségben tervezett vásárokat felfüggesztették. Giorgio Armani zárt ajtók mögött - közönség nélkül - tartotta meg bemutatóját a milánói divathéten. Több olaszországi múzeum jelezte, hogy bezárja kapuit. Még a dél-olasz Szicíliában is óvintézkedéseket vezettek be.

Az Il Giornale olasz napilapot idézve az MTI azt írja, a fegyveres erők 19 kaszárnyáját készítették elő az esetleges újabb fertőzöttek elszigetelésére. Kétezer katonát helyeztek készenlétbe.

Giuseppe Conte  szerint a fertőzöttek számának hirtelen növekedése a "szigorú és hatékony" olaszországi egészségügyi ellenőrzéseknek az eredménye.  A miniszterelnök szerint az olasz egészségügyi hatóságok az egyetlenek, melyek tüzetesen tesztelik a fertőzésgyanús betegeket, így több esetet tudtak azonosítani. Olasz egészségügyi szakértők úgy vélték, az első betegnél mulasztás történt, és nem azonosították időben, hogy koronavírus-fertőzésről van szó, ezért terjedt el a fertőzés.