Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Azonos nemű párt gyerekkel ábrázoló farsangi bábut égettek el Horvátországban

2020.02.24. 15:27

Egy olyan farsangi bábut égettek el a közép-dalmáciai Imotski városában, amely egy azonos nemű párt gyerekkel ábrázolt gyerekekkel együtt. Az esetet több politikus, köztük Zoran Milanovic államfő is elítélte - írja a helyi sajtóra hivatkozva az MTI.

A szervezők, akik hozzájárultak ehhez a szégyenteljes eseményhez, és eközben a hagyományokra hivatkoztak, megérdemlik, hogy a közvélemény a legélesebben elítélje őket - közölte az Milanovic, aki szerint a gyűlöletkeltés azokkal szemben, akik másmilyenek, valamint az intolerancia és az embertelenség nem volt és nem is lesz horvát hagyomány. Az államfő most nyilvános bocsánatkérést követel, valamint az illetékes intézmények szigorú fellépését.

Az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) közösséghez tartozó szülőket és gyermekeiket védő Szivárványcsaládokért Egyesület büntetőjogi feljelentést tett a farsangi mulatság szervezői ellen.

Bár az azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe gyermeket, Horvátországban az elmúlt időszakban heves társadalmi vita bontakozott ki, mivel az alkotmánybíróság nemrég engedélyezte egy zágrábi homoszexuális párnak, hogy nevelőszülőként gondoskodjon egy állami gondozásban lévő gyerekről. Ennek ellenére a horvát gyermek- és jóléti központ nem hajlandó a testület döntése szerint eljárni. Az eset miatt társadalmi vita bontakozott ki Horvátországban.

Az elmúlt években több hasonló eset történt már Horvátországban farsangi mulatságokon. Két évvel ezelőtt egy horvát városban azonos nemű párok gyermekvállalásának elismerését előmozdító, gyerekeknek szóló kifestőket, tavaly pedig Milorad Pupovac szerb kisebbségi képviselőt ábrázoló bábut égettek el. A legtöbb esetben azonban politikusokat ábrázoló farsangi bábukat égetnek. Idén a horvát államfőt és Josip Broz Tito volt kommunista vezetőt ábrázoló bábut vetettek a télűző, tavaszváró máglyarakásra Sibenikben.