Ida
6 °C
9 °C

Németország 32 millió eurót ad a török parti őrségnek, hogy megállítsák a menedékkérőket

2020.02.24. 17:45 Módosítva: 2020.02.24. 22:23
Németország 32 millió eurót ad a török parti őrségnek, hogy megállítsák a bevándorlókat

A német szövetségi kormány mintegy 32 millió eurót (11 milliárd forint) szán a török parti őrség támogatására, hogy ezáltal kevesebb bevándorló érje el a görög égei-tengeri szigeteket, és ezzel az Európai Unió területét – írja az MTI a dpa német hírügynökség hétfői értesülése alapján.

A berlini belügyminisztérium által igényelt többletforrásokat a többi között a török parti őrség tagjainak kiképzésére, illetve továbbképzésére, valamint a hajókhoz szükséges cseremotorok és alkatrészek beszerzésére fordítanák.

„Az emberéletek megmentése és a humanitárius helyzet javítása a Földközi-tenger térségében ugyanúgy Németország állami érdeke, mint a Németország felé irányuló ellenőrizhetetlen migráció magakadályozása” – olvasható a német pénzügyminisztériumnak a szövetségi parlament (Bundestag) költségvetési bizottságához megküldött üzenetében. A német kormány álláspontja szerint minél hamarább támogatást kell nyújtani a török parti őrségnek, különösen a tavasszal javuló időjárási viszonyokra tekintettel, mivel várhatóan ezzel párhuzamosan növekedni fog a migrációs nyomás.

Időközben egyre drámaibb helyzet uralkodik Görögország amúgy is túlzsúfolt égei-tengeri menekültügyi központjaiban, ahol jelenleg több mint 42 ezer menedékkérő él. Ráadásul naponta gyarapodik a számuk a török partokról újonnan érkezőkkel. A 2016 márciusában kötött EU–török menekültügyi megállapodás szerint a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az EU felé, cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására.