Rudolf
1 °C
13 °C

Nincs elég vizsgálati eszköz az olasz karantén egyik városában

2020.02.24. 13:32

Elfogytak a mintavevő vattapálcikák az olasz Bertonicóban – írja az il Fatto Quotidiano. Codognóban is szűkös a készlet. A hiány oka a vasárnap bevezetett észak-olaszországi karantén, amit a hirtelen elterjedő COV-19 koronavírus miatt kezdeményeztek.

Bertonico polgármestere, Angelo Chiesa hívta fel a figyelmet arra, hogy elfogytak a vizsgálati vattapálcikák. A települési elöljáró olyan tüneteket vett észre magán, ami akár arra is utalhat, hogy ő is fertőzött, de nem tudta megvizsgálni magát, mert megcsappant a készlet.

A vírus egyik olasz epicentrumában, a Lodiban található Codognóban az emberek hasonló választ kapnak, ha felhívják az orvost. Egy helyi férfi, Ceky Grecchi be akarta jelenteni saját magát, miután néhány napja lázas volt. Először a háziorvosát hívta fel, aki a fertőzésveszély miatt nem ment házhoz, hanem a segélyhívót ajánlotta. A kezelőnek elmondta, hogy egy épületben lakik valakivel, akinél először mutatták ki a vírust.

Ennek ellenére a kezelő nem érezte fontosnak, hogy kiküldjenek valakit, így a férfi egyik orvos ismerőse átugrott, és egy rövid vizsgálat után ő is felhívta egy ismerősét, így Grecchi eljutott az egészségügyi minisztérium egyik vezető orvosához, ahol elmondta, hogy január elején együtt vacsorázott a 39. beteggel. Az orvos felírta a vizsgálati várólistára, de figyelmeztette, hogy nem fog egyhamar sorra kerülni, nincs vattapálcika.

A helyi gyártó nem kommentálta az esetet, a kérdéseket a helyi egészségügyi vezetőkhöz irányították, de Bertonico polgármestere közleményében megerősítette, hogy hiány van.

Mindeközben a rendőrség arra figyelmeztette a lakosságot, hogy csalók úgy próbálnak bejutni az emberek házaiba, hogy vizsgálatot végző orvosnak adják ki magukat, így lopnak pénzt és értéktárgyakat.