Ida
6 °C
9 °C

Új elnököt választanak áprilisban a német kereszténydemokraták

2020.02.24. 15:09

Rendkívüli elnökválasztó kongresszust tart a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) április 25-én - jelentette be a párt távozó elnöke hétfőn Berlinben.

Annegret Kramp-Karrenbauer a párt vezető testületeinek ülése után tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az egynapos berlini kongresszus egyetlen témája az új elnök megválasztása lesz, írja az MTI.

Az elnök a napokban tárgyalt három lehetséges utódokkal, akik megígérték, hogy még a héten nyilvánosan bejelentik szándékukat, ha úgy döntenek, megpályázzák a tisztséget. Azt is megígérték, hogy a választás eredményétől függetlenül tevékenyen részt vesznek a párt munkájában a kongresszus után is - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer.

Eddig egy politikus, Norbert Röttgen, a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának CDU-s elnöke jelentette be nyilvánosan, hogy elindul a párt elnökségéért.

A német sajtó szerint a három további lehetséges jelölt Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök, Friedrich Merz a Bundestag-frakció volt vezetője és Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.