Ida
6 °C
9 °C

50 orrszarvút öltek meg botswanai orvvadászok

2020.02.25. 19:15
Tíz hónap alatt mintegy 50 orrszarvút öltek meg orvvadászok Botswanában - közölte egy kormányilletékes. Ha így megy tovább, elfogynak az orrszarvúk az afrikai országban.

Ez az egyedszám nagyjából a teljes botswanai rinocéroszállomány 10 százalékát teszi ki, az állatokat az ország északi részén fekvő Moremi vadvédelmi területen ölték meg április óta, írja az MTI.

Ijesztő méreteket öltött ebben a térségben az orvvadászat 

– mondta Moemi Batshabang, a kormány vadvédelmi hatóságának igazgatóhelyettese. Mind a szélesszájú, mind a keskenyszájú orrszarvúak orvvadászata aggodalomra ad okot, tette hozzá.

A botswanai kormány októberben arra figyelmeztetett, hogy ha a vadorzás folytatódik, két-három év múlva már nem lesz orrszarvú Botswanában, főleg keskenyszájú nem. A botswanai rinocéroszok az Okavango folyó mentén, főleg a folyó deltavidékén élnek. Az orrszarvúakat tülkükért vadásszák, amelynek mágikus hatást tulajdonítanak a Távol-Keleten.    

A Save the Rhino nemzetközi fajmegőrző szervezet adatai szerint Botswanában 500 orrszarvú él. Az állat védett faj a dél-afrikai országban, és nem vonatkozik rá a kormány közelmúltbeli döntése arról, hogy véget vetnek a nagyvadak vadászata ötéves tilalmának.

A döntés főnként az egyre szaporodó elefántpopulációt illeti. Február elején az országban hat vadászati engedélyt árvereztek el,  amelyek hatvan elefánt elejtését engedélyezték. Az orvvadászat miatt Afrika elefántállománya csökken, ám Botswanában, ahol a kontinens elefántjainak majdnem egyharmada él, számuk az 1990-es évek végén mért 80 ezerről mára mintegy 130 ezerre növekedett.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a tudósok egy teljesen új frontot nyitottak az orvvadászokkal vívott háborúban. Kereskedelmi háborúba kezdenének az orrvadász orvvadászok, csempészek és kuruzslók alkotta bűnszervezettel, és hamisítványok áradatával próbálnák letörni az árakat.