Módosítják a koronavírus-tesztelést Olaszországban

2020.02.26. 19:06 Módosítva: 2020.02.26. 22:53

Kizárólag a tüneteket mutató személyeken végzik el a koronavírus-tesztet ezentúl az olasz hatóságok, közölte az MTI.

Olaszországban eddig tizenketten veszítették életüket, és elérte a négyszázat a fertőzöttek száma a polgári védelmi hatóság vezetője, Angelo Borrelli szerda esti adatai szerint.

Továbbra is 70 év körüli vagy ennél sokkal idősebb személyek veszítették életüket a fertőzés következményeként.

Kilencen a gócövezetnek számító Lombardia tartományban hunytak el, ketten a második legtöbb fertőzöttet számoló Venetóban, az utolsó beteg pedig a szomszédos Emilia-Romagnában halt meg, de a vesztegzáras lombardiai térségből érkezett.

A fertőzöttek közül is több mint 250-et Lombardiában regisztrálták, ahol hat kiskorú is megbetegedett, de állapotuk nem ad okot aggodalomra. A legkisebb beteg egy 4 éves kislány. Betegeket tíz olasz tartomány jelentett: Lombardián kívül Veneto, Emilia-Romagna, Piemont, Liguria, Toszkána, Marche, Trentino, Szicília, Lazio.

Angelo Borrelli hangsúlyozta, hogy a fertőzöttek fele nem szorul kórházi kezelésre. Öt betegből négy enyhe tüneteket mutat – jelentette ki. Kifejtette, hogy Olaszországban január 31-től mintegy 3 millió utast ellenőriztek testhőméréssel csak a repülőtereken.

Az olasz egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy módosítják a koronavírusteszteket: eddig fertőzött személy esetén mindenkit teszteltek, aki kapcsolatba került vele. Ezentúl azonban csak a tüneteket mutató személyeken végzik el a tesztet, ami az esetek számának lassulásához vezethet.

2020-02-25T174853Z 1855661389 RC2T7F9VFQ0C RTRMADP 3 CHINA-HEALT
Fotó: Marzio Toniolo

A hatóságok elismerték, hogy nem egységes és téves kommunikációt követtek, ami felesleges pánikkeltéshez vezetett. Giuseppe Conte miniszterelnök példaként az élelmiszerüzletek megrohamozását említette Olaszországnak a gócpontoktól távoli részein is, ami szerinte teljesen indokolatlan. A kormányfő a hangulat tompítására kérte a sajtót. Hangoztatta, hogy Olaszország bizonyította, hogy tüzetesen ellenőrzi a fertőzés terjedését, és azonnali és „drákói” intézkedésekkel lépett fel. Conte nem titkolta viszont, hogy az új koronavírus-fertőzés azonnali és hosszú távú gazdasági következményeitől tart.

Giuseppe Sala milánói polgármester közösségi oldalán a városi múzeumok újranyitását kérte a kulturális minisztertől. Lombardia „fővárosában” szerdán eltörölték a presszók este hat órai zárásának korábbi elrendelését is. Észak-Olaszországban mintegy 4 millió tanuló nem jár iskolába az oktatás leállítása miatt, a milánói Volta gimnázium igazgatója nyílt levélben kérte a diákokat, olvassanak világirodalmat, amely segít az ilyen nehéz pillanatokban. Egész Olaszországban több mint 7 ezer koncertet, kulturális eseményt, vásárt, konferenciát mondtak le eddig. A Vatikán lezárta a katakombákat, mivel az ókori földalatti keresztény temetőkben a nedvesség miatt a vírus könnyebben terjedhet.

A regisztrált koronavírus-fertőzéseket mutató térkép:

Ebben a cikkben összeszedtünk nagyon sok fontos információt a koronavírus terjedéséről.  • Tippek
  • Lakáshitel