Egyre közelebb Magyarországhoz is a koronavírus

2020-02-25T085625Z 2141501886 RC2K7F9A4BVP RTRMADP 3 CHINA-HEALT
2020.02.26. 00:15
Kedden továbbterjedt Észak-Olaszországból a koronavírus-járvány, estig már 11 olasz áldozat van. Ausztriában kettő, Horvátországban egy személy tesztje lett pozitív. Eközben Iránban maga az egészségügyi miniszterhelyettes is megfertőződhetett. Több magyar is karanténban van. Összefoglaló a keddi történésekről.
 • Délután Ausztriában is megjelent a koronavírus, két fertőzött beteget regisztráltak Tirolban, akik jelenleg az innsbrucki kórházban fekszenek. 
 • Egy magyar nőt is koronavírus-fertőzés gyanújával szállítottak kórházba Bécsben. Miháczi Bea az Indexnek elmesélte, hogy két hete nem javul az állapota, mióta hazatért a velencei karneválról. Decemberben Kínában járt, míg januárban Antwerpenben, Madridban és Frankfurtban is megfordult. 
 • Közben Horvátországban is felütötte fejét a koronavírus. Az első horvát fertőzött egy fiatal karlovaci férfi, aki Észak-Olaszországban, egy paviai gyárban dolgozott, ahol már korábban 20 fertőzöttet azonosítottak.
 • Kimutatták két újabb embernél a koronavírus-fertőzést kedden két olyan németországi tartományban, amelyet eddig nem érintett a járvány, írta az MTI. Az egyik új fertőzést Baden-Württembergben regisztrálták: a Stuttgart melletti Göppingen járásban élő 25 éves férfi az észak-olaszországi Milánóban, a koronavírus-járvány európai gócpontjának térségében járt.  Észak-Rajna-Vesztfáliában is találtak egy fertőzöttet: az illető az Erkelenz nevű településen él, egy házaspár egyik tagja. Mindkettejüket a düsseldorfi egyetemi klinikára szállították. Az nem ismert, hogy melyikük fertőződött meg.
 • Svájc déli részén, Ticino kantonban egy fertőzött személyt talált a helyi egészségügyi hatóság.
 • Az AFP hírügynökség információi szerint az iráni egészségügyi miniszterhelyettes is megfertőződött a koronavírussal. Egy videó is készült róla, amint veri a víz, törölgeti a homlokát, valószínűleg már a láztól.
 • Kínában 172 magyar személy tartózkodik a konzuli regisztráció alapján, az öt legfertőzöttebb tartományban húszan vannak, és egyikük sem fertőzött.
 • Tenerifén karantén alá helyezett szállodában 5 magyar van, erősítette meg Menczer Tamás államtitkár. A madridi magyar konzult Tenerifére küldték.
 • Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a koronavírus-helyzetről  tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy magyar kamionsofőr a lombardiai karanténban ragadt, de jól van, már csak azért is, mert a kamionjában tartózkodik. Egy másik magyar kamionsofőr időközben hazaért Olaszországból, és jelezte a hatóságoknak, hogy nem érzi jól magát. Bár nem lázas, de mentő vitte el a Szent László Kórházba.
 • A hétvégi Juventus–Inter-rangadót és még öt másik meccset is is elhalasztanak az olasz labdarúgó-bajnokságban.
 • Emilia-Romagna régióban újabb négy fertőzöttet regisztráltak, így a régióban lévő regisztrált fertőzöttek száma 23. A La Repubblica arról írt, hogy két beteget a parmai kórházban kezelnek, korábban mindketten Lombardiában jártak, és ott kapták el a vírust. A másik két beteget Bolognában kezelik, az egyikük egy 71 éves rimini férfi, a másikuk pedig a piacenzai kórház egyik dolgozója. 
 • Helyszíni videónkat Milánóból itt tudja megnézni, riportunkat pedig itt lehet elolvasni.

A regisztrált koronavírus-fertőzéseket mutató térkép:

(Borítókép: Pár utazik arcmaszkban a Duomo metróállomáson Milánóban 2020. február 25-én. Fotó: Yara Nardi / Reuters) • Hírek
 • Lakáshitel