Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Orbán Viktor a háromszéki magyarok kedvenc politikusa

2020.02.26. 09:35

Míg a román politikusok és pártok bizalmi indexe csak 5 százalék körül alakul a háromszéki magyarok körében, Orbán Viktor magyar miniszterelnöké 92 százalékos, ismerteti a maszol.ro a helyi RMDSZ által készíttetett felmérés eredményét. A magyar kormány iránti bizalom némileg elmarad a személy szerint a kormányfőbe vetett bizalomtól, de így is nagyon magas: a megkérdezettek 82 százaléka bízik benne. Ehhez képest a román politikusok közül már Klaus Johannis államfő is kiemelkedőnek számít 24,6 százalékos bizalmi indexével. 

A Transylvania Inquiry által elvégzett kutatásában összesen 2929 háromszékit kérdeztek meg, akik közül 2568-an magyarok. 

Orbán Viktort népszerűségben a sepsiszentgyörgyi polgármester, Antal Árpád követi 78 százalékkos bizalmi indexszel, utána jön a háromszéki tanácselnök, Tamás Sándor (74 százalék), majd Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes (67,5 százalék) és Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke (62,5 százalék). Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor 62 százalékon áll Kovászna megyében. 

Az eredményeket bemutató sajtótájékoztatón Kiss Tamás szociológus, a Nemzeti Kisebbégkutató Intézet kutatója a maszol.ro szerint azzal magyarázta a román pártok népszerűtlenségét, hogy nem szólítják meg a magyar közösséget, és tetten érhető a nacionalizmusuk, míg a magyar kormány népszerűségét annak támogatáspolitikájára vezette vissza.

Orbán Viktor tapsol tintás kézzel az évértékelő beszédén a Várkert Bazárban 2020. február 16-án
Orbán Viktor tapsol tintás kézzel az évértékelő beszédén a Várkert Bazárban 2020. február 16-án
Fotó: Huszti István / Index

A felmérés résztvevőit kérdezték az elégedettségükről is. A háromszéki magyarok 85 százaléka szerint az országban rossz irányba haladnak a dolgok, de a saját településüket nem látják ennyire sötéten: 58 százalékuk mondta, hogy az elmúlt két évben fejlődést tapasztalt.

A közelgő helyhatóság választásokon a részvételi hajlandóságot most 59 százalékosra mérték a háromszéki magyarok körében. 80 százalékuk mondta, hogy a megyei tanácsosi jelöltlisták esetében az RMDSZ-re szavaz. A felmérés szerint kérdéses, hogy a két kisebbik magyar párt az MPP és az EMNP bejut-e a háromszéki önkormányzatba.