Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A görögök megszigorítják a határellenőrzést a koronavírus miatt

2020.02.28. 05:27

Görögország tovább szigorítja mind szárazföldi, mind tengeri határainak őrzését. Az MTI ezt két okra vezeti vissza, egyrészt a bevándorlásra, másrészt a koronavírus terjedésének megfékezésére. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy a napokban ellátogat azokra a szigetekre, amelyeken a legtöbb "migráns rostokol". Körútja előzményeként Micotakisznak sikerült eredményesen tárgyalnia Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz helyi kormányzataival, amelyek üdvözölték a határőrizet szigorítását, továbbá, hogy Athén fel akarja gyorsítani a menedékkérelmek elbírálását és a menedékre jogosulatlanok kitoloncolását, írja az MTI.

Görögországban 24 órán belül három fertőzöttről bizonyosodott be, hogy a vírus miatt betegedtek meg, ezért a hatóságok sűrűbben fognak járőrözni a görög szigetvilágban.

A helyi lakosok szerdán tüntetésekbe kezdtek a görög kormány terve ellen, amely szerint az öt szigeten új, zárt kitoloncolási központokat hozna létre és bezárná a reménytelenül túlzsúfolt táborokat. A helyiek attól tartanak, hogy ezzel az intézkedéssel szűkebb pátriájukban állandósulhat a migrációs válsághelyzet. A demonstrációk csütörtökön is folytatódtak és nem békésen: mintegy hatvanan megsérültek, bár csupán könnyebben.