Konrád
4 °C
17 °C

A nap legfontosabb hírei a koronavírusról, röviden

GettyImages-1209209440
2020.02.28. 23:27 Módosítva: 2020.02.28. 23:50
 • Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 83 ezret, a halálos áldozatok száma 2800 felett van. A járvány csaknem 60 országot ért el, leginkább Kínában, Dél-Koreában és Iránban terjed.
 • Magasról nagyon magasra emelte a koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét az Egészségügyi Világszervezet.
 • Szijjártó Péter egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy nagyjából 30-40 magyar vesztegel karanténban a Meraviglia nevű hajón, ahol influenza tüneteit mutatta ki két utas. Az első vizsgálatok szerint nincsen szó koronavírusról, de ennek ellenére Jamaica és a Kajmán-szigetek is megtagadta a kikötési engedélyt a fertőzéstől tartva. Közben ketten hazamehettek a Dél-pesti Centrumkórház karanténjából.
 • Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy Magyarországon influenzajárvány vagy, és itthon már 70 laborvizsgálatot végeztek, de még nincs kimutatott koronavírus az országban. Láng-Bognár Kinga, a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs szóvivője egy sajtótájékoztatón pontosított: 63 mintát vizsgáltak, és 18 ember van karanténban. A sajtótájékoztató után Láng-Bognár elmondta, hogy a rémhíreket terjesztő és pánikot keltő lapok ellen jogi lépéseket fontolgat az operatív törzs.
 • Létrejött egy másik operatív törzs közben, a „koronavírus elleni védekezéssel foglalkozó fővárosi operatív törzs", amit Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hívott össze. Tagjai Dorosz Dávid és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesek, Havasi Gábor a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka, László Imre XI. kerületi polgármester, mint a Fővárosi Közgyűlés orvos tagja és a testület titkára Számadó Tamás főjegyző. Az operatív törzs megalakulását bejelentő sajtóanyagból az is kiderül, hogy a főváros a BKK és a BKV felületein tájékoztató kampányba kezd.
 • Az Index értesülései szerint ma az összes milánói kirándulásból hazatérő, itthon karanténba került diáklányon elvégezték a koronavírus-tesztet, mindegyikük eredménye negatív lett, egyelőre azonban nem engedik haza őket.
 • Összeomlás szélén állnak a koronavírus-betegekkel teli kórházak az észak-olaszországi Lombardia vesztegzár-területén Attilio Fontana tartományi elnök szerint. Az országban huszonegyre emelkedett a halottak és nyolcszázhuszonegyre a fertőzöttek száma.
 • Olaszországban több szenteltvíztartót is kiürítettek a járvány miatt, vannak misék és gyászszertartások, amiket online közvetítenek inkább. Ferenc pápának valami "enyhe betegsége" van.
 • Romániában megtalálták a második és harmadik fertőzöttet, egy 45 éves máramarosi férfit és egy 38 éves temesvári nőt. Mindketten Olaszországban dolgoznak, írja a Maszol.ro.
 • Megjelent a vírus Új-Zélandon, Nigériában és Litvániában is, mindhárom országban olyan ember betegedett meg, aki külföldön járt. A nigériai fertőzött – aki amúgy egy olasz állampolgár, aki Milánóból érkezett az országba – az első koronavírusos beteg Afrikában a Szaharától délre. A litván beteg Veronából ért haza, az új-zélandi fertőzött Iránban járt.
 • Tovább emelkedett a fertőzöttek száma Németországban. Már 63 fertőzést tartanak számon. 15 embert gyógyultnak nyilvánítottak.
 • Legalább öten haltak meg a hírhedt Diamond Princess óceánjáró hajón, az ötödik áldozat egy hetvenes éveiben járó japán nő volt, a japán média információi szerint. A Sky értesülései szerint egy angol férfi is meghalt, de ezt még egyelőre nem erősítették meg. Ezen a hajón dolgozik az egyetlen ismert magyar fertőzött.
 • Az amerikai járványügyi központ igazgatója a kongresszusban szólalt fel, az MTI szerint elmondta, hogy réz- és acélfelületen a vírus mintegy két órán át életképes, de egyelőre nem tudni, hogy más felületeken, például műanyagon vagy kartonpapíron mennyi ideig képes életben maradni.
 • Az Egyesült Államokban megtalálták az első olyan koronavírusos beteget, akinél a fertőzés oka és helyszíne ismeretlen, azaz még a járványügy sem tudja, mitől betegedhetett meg az észak-kaliforniai páciens, a jelenlegi állás szerint nem volt kapcsolata más fertőzöttekkel.
 • Fehéroroszországban is találtak fertőzöttet, a tesztet február 27-én végezték, az iráni illető 22-én érkezett egy repülőn Bakuból. A pácienst, és azokat, akik kapcsolatban álltak vele, karanténba helyezték Minszkben.
 • Dél-Koreában a megbetegedések száma meghaladja a 2300-at, az ulszani Hyundai-gyárban is találtak fertőzöttet.
 • Egy napot járt kínában a mongol elnök, Khaltmaagiin Battulga visszatért Ulánbátorba, majd egyből 14 napra karanténba került.
 • Svájc betiltotta az ezer főnél nagyobb létszámú rendezvényeket, elmarad a Genfi Autószalon, leáll a futballbajnokság.
 • Japánban bejelentették a kilencedik koronavírusos halálesetet. Hokkaido szigetén vészhelyzetet hirdettek.
 • Oroszország kitoloncol 88 külföldit, mert megszegték a számukra elrendelt karantén előírásait. A rendőrök kórházakban, hotelekben, magánlakásokban és tömegközlekedési eszközökön is keresik a fertőzötteket.
 • Irán - amely a járvány egyik kisebb gócpontja lett Kína után - bejelentette pénteken, hogy a koronavírus halálos áldozatainak száma 34-re nőtt az országban, a betegek száma pedig 388-ra. Az országban szombattól kezdődően három napra szintén bezárják az iskolákat. Azonban a BBC iráni forrásokra hivatkozva azt írja: legalább 210 ember életét követelte eddig Iránban a koronavírus-járvány.
 • Walesben is meglett az első beteg, Angliában lett még kettő új, ezzel az Egyesült Királyságban már 19-re nőtt a fertőzöttek száma.
 • A koronavírus miatt elfogyhat a cukormentes Coca-Cola. Az édesítőt Kínában gyártják a cukormentes üdítőkhöz. A cég éves jelentése szerint sokkal kevesebbet tudnak rendelni belőle.
 • Május 12. és 23. között rendezik meg az idei cannes-i filmfesztivált, a világ egyik legnagyobb filmes eseményét, a helyszínt adó városban azonban nemrég azonosították az első koronavírusos beteget, ezért a szervezők erősen figyelik a helyzetet. A készülődéssel nem álltak le, de készek megtenni bármit a vendégek egészségének érdekében, írja a Variety.

Forrás: MTI/Guardian/Reuters)

(Borítókép: Chung Sung-Jun/Getty Images)