Zalán
3 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Negatív lett az első romániai koronavírus fertőzött tesztje

2020.02.28. 16:30 Módosítva: 2020.02.28. 21:16

Két újabb koronavírus fertőzésről számoltak be péntek délután a romániai egészségügyi hatóságok - közölte az MTI.

Egy 45 éves Máramaros megyei férfit a kolozsvári, egy 38 éves Temes megyei nőt a temesvári járványkórházban kezelnek.

Amint Nelu Tataru, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára egy bukaresti sajtótájékoztatón elmondta: a Máramaros megyei férfi február 25-én, kedden tért vissza Olaszországnak egy olyan vidékéről, amelyiket az olasz hatóságok nem tartanak fertőzöttnek. Itthon rosszul érezte magát, ezért Máramaros megyében kórházba utalták, onnan légzési elégtelenség miatt szállították át Kolozsvárra.

A Temes megyei nő február 17-én járt az olaszországi Bergamoban, ahonnan hazatérve 25-én belázasodott. Csütörtökön ment orvoshoz, és azóta otthon várta a vírusteszt eredményét.

Mindkét beteg esetében pénteken mutatták ki a koronavírusos fertőzést a temesvári laboratóriumban. Az államtitkár elmondta: a temesvári nő állapota jó, a máramarosi férfi állapota péntekre javult.

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára a sajtótájékoztatón pontosította, mindkét fertőzött Olaszország olyan településéről érkezett, ahol nincsenek érvényben a fertőzés terjedését akadályozó intézkedések.

Az államtitkár azt is megemlítette, hogy a két érintett megye egészségügyi hatóságai megvizsgálják, hogy a két fertőzött személy kikkel érintkezett az elmúlt napokban, és meghozzák a szükséges intézkedéseket.

Közben a Maszol azt írja, negatív lett a koronavírus teszteredménye az első romániai fertőzöttnek, akinek szervezetében csütörtökön mutatták ki a vírus jelenlétét – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A Gorj megyei férfit a Matei Balş országos járványtani intézetben harmadszor is megvizsgálják, és ha a laboratóriumi eredmények harmadszor is negatívak lesznek, a páciens elhagyhatja a kórházat. Ezt követően már nem kell sem házi elkülönítésben, sem intézményes karanténban lennie.

A román hatóságok péntek délelőtt azt közölték, hogy 

az országban 182 ember van karanténban, és 8231 embert a lakásukban tartanak megfigyelés alatt.

Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat. Olaszországban ugyanis mintegy 1,2 millió román él, több mint egynegyedük az ország északi tartományaiban, ahol a legtöbb fertőzést észlelték: Lombardiában 200 ezer, Veneto tartományban pedig 120 ezer román állampolgár él.