Ida
6 °C
9 °C

Magasról nagyon magasra emelte a koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét a WHO

GettyImages-1203963309
2020.02.28. 20:06 Módosítva: 2020.02.28. 23:30

Magasról nagyon magasra emelte koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - közölte pénteken Genfben az ENSZ-szervezet vezérigazgatója.

Az MTI összefoglalója szerint a WHO vezérigazgatója, Tedrosz Adamon Gebrejeszusz szerint

aggasztó a megbetegedések és az érintett országok számának növekedése.

 • Harminc-negyven magyar utas tartózkodik a koronavírus gyanúja miatt Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. Szíjjártó Péter közölte: a kormány két családdal közvetlen kapcsolatban áll. A Meraviglia nevű hajó csütörtökön kötött ki a mexikói Cozumel-szigeten, fedélzetén mintegy 6000 emberrel.
 • Kisebb csoportokban kezdtek távozni a vendégek abból a tenerifei szállodakomplexumból pénteken, ahol karantént rendeltek el négy napja, miután az egyik olasz turistánál kimutatták a koronavírus-fertőzést. A távozó vendégek tünetmentesek, de egészségi állapotuk alakulását figyelemmel kell kísérni. A szállodában maradóknak sincsenek tüneteik, ezért a külföldi állampolgárok esetében a szigetek kormánya már felvette a kapcsolatot az érintett konzulátusokkal annak érdekében, hogy megszervezzék esetleges hazaszállításukat. A négycsillagos tengerparti hotelben öt magyar, egy idős pár és egy háromfős, kisgyerekes család is tartózkodik.
 • Összeomlás szélén állnak a koronavírus-betegekkel teli kórházak az észak-olaszországi Lombardia vesztegzár-területén Attilio Fontana tartományi elnök szerint. Az országban huszonegyre emelkedett a halottak és nyolcszázhuszonegyre a fertőzöttek száma.
 • Rendkívüli állapotot hirdettek ki pénteken az ötmillió lakosú Hokkaidó japán prefektúrában, ahol a legtöbb fertőzéses eset van a koronavírus-járványban.
 • Irán - amely a járvány egyik kisebb gócpontja lett Kína után - bejelentette pénteken, hogy a koronavírus halálos áldozatainak száma 34-re nőtt az országban, a betegek száma pedig 388-ra. Az országban szombattól kezdődően három napra szintén bezárják az iskolákat. Azonban a BBC iráni forrásokra hivatkozva azt írja: legalább 210 ember életét követelte eddig Iránban a koronavírus-járvány.
 • Új-Zéland bejelentette, hogy a szigetországban is találtak egy koronavírusos beteget, aki nemrég tért vissza Iránból. Nigéria, Azerbajdzsán is bejelentette, hogy van egy-egy beteg az országban, és a vírus megjelent Észak-Írországban is. Thaiföld viszont már a 41. fertőzöttet jelentette be pénteken, Tajvan a harmincnegyediket, Bahrein pedig a harminchatodikat.
 • Az Egyesült Államokban intenzíven vizsgálják a kórokozó túlélési és fertőzőképességének időtartamát különféle felületeken - erről számolt be a járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója csütörtökön a kongresszusban. Robert Redfield elmondta, hogy réz- és acélfelületen a vírus mintegy két órán át életképes, de egyelőre nem tudni, hogy más felületeken, például műanyagon vagy kartonpapíron mennyi ideig marad életben. Redfield szavai szerint ezeken hosszabb az időtartam. Az igazgató úgy véli, hogy inkább felületek érintésével terjed a kór, mint levegő közvetítése révén.
 • Tovább emelkedett a fertőzöttek száma Németországban. Már 63 fertőzést tartanak számon. 15 embert már gyógyultnak nyilvánítottak. A vírus terjedése miatt lemondtak vagy elhalasztottak több nagyobb szabású rendezvényt. Nem tartják meg például a berlini Nemzetközi Turisztikai Börzét (ITB), a világ legnagyobb idegenforgalmi szakmai vásárát sem.
 • Franciaországban is emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma pénteken. 19 új esetet találtak, így a járvány januári kezdete óta 57-re emelkedett a megbetegedések száma. 12 úgynevezett egyedi eset is ismert az ország különböző területein. Ezek olyan betegek, akiknek a környezetét most kezdik feltérképezni a hatóságok, megpróbálják megállapítani a fertőzési láncolatot, amelynek alapján várhatóan további fertőzötteket találnak. Franciaországban a járvány kezdete óta ketten vesztették életüket, egy hatvan éves francia tanár szerdán, egy héttel ezelőtt pedig egy nyolcvanéves kínai turista hunyt el, 12-en meggyógyultak, 43-en vannak kórházban.
 • Vesztegzár alá helyezték az olasz hatóságok a Sea Watch-3 és az Ocean Viking civilhajókat pénteken. A Sea Watch-3 csütörtökön kötött ki 194 illegális bevándorlóval a fedélzetén a szicíliai Messinában. A fedélzeten lévő ötfős orvosi csapat az olasz egészségügyi hatóságokkal közösen végezte el minden utason a koronavírus kimutatására szolgáló tesztet. A vizsgálatok nem mutattak ki fertőzöttet.
 • A Wizz Air 2020 március 16-ával megszünteti Debrecen-Milánó járatát. Az cég az útvonal iránti jelentős keresletcsökkenéssel indokolta döntését.
 • Péntekig az új koronavírus több mint 83 ezer embert fertőzött meg világszerte, és Ázsia, Európa, Amerika után megjelent Afrikában is és immár csaknem hatvan országot érint.

Forrás: MTI

(Borítókép: Kevin Frayer - Getty Images)