Laura, Alida
15 °C
32 °C

Több ezren tüntettek azért Prágában, hogy Csehország ne térjen Magyarország útjára

2020.03.01. 21:03

Több ezren tüntettek Prágában a Védjük meg demokratikus intézményeinket elnevezésű rendezvényen, melynek jelszava a "Nem akarunk Magyarország és Lengyelország útjára térni" volt- írja az MTI.

A tüntetést a Millió pillanat a demokráciáért elnevezésű civil szervezet szervezte annak kapcsán, hogy a parlament alsóháza Stanislav Krecek volt szociáldemokrata képviselőt választotta meg az új cseh emberi jogi biztosnak. A civil szervezet álláspontja szerint, Krecek nem alkalmas erre a posztra, mert a prágai sajtó szerint Milos Zeman államfő és Andrej Babis kormányfő politikájának híve.

Andrej Babis cseh miniszterelnök és kormánya ellen tüntetnek Prágában 2020. március 1-jén.
Andrej Babis cseh miniszterelnök és kormánya ellen tüntetnek Prágában 2020. március 1-jén.
Fotó: MTI/EPA/Milan Jaros

A Millió pillanat szerint a csehországi demokratikus intézmények ellen "az ANO mozgalom, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia párt, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, a Hradzsin (elnöki hivatal) és a Cseh Szociáldemokrata Párt egy része" folytat szervezett támadásokat.

A tüntetés nem Krecek személye ellen irányul, hanem az ellen, hogy Zeman és Babis igyekeznek ellenőrzésük alá vonni a közmédiát, a bíróságokat, ügyészségeket és más demokratikus intézményeket, amelyeknek azonban nem a politikusokat, hanem az egész társadalmat, az állampolgárokat kell szolgálniuk - jelentette ki az MTI szerint Mikulás Minár, a Millió pillanat elnöke a tüntetésen. Minár szerint, ha a civil társadalom nem akadályozza meg a közintézmények, a közmédia rombolását, akkor Csehországban is megtörténik az, ami már megtörtént Magyarországon és Lengyelországban, ahol a kormánypolitika ellenőrzése alatt tartja a közmédiát és a demokratikus intézményeket, és ezzel veszélybe sodorta a demokráciát.

A tüntetők plakátjai többnyire a kormányfőt és az államfőt bírálták, de volt "Az Európai Unió, nem pedig Orbán és Kaczynski útján akarunk járni" feliratú tábla is a tömegben.

A Millió pillanat  az elmúlt évben azzal vált ismertté Csehországban, hogy több százezres tüntetéseket szervezett Andrej Babis kormányfő ellen, ezeket akkor a jobboldali ellenzék erőteljesen támogatta. A mostani tüntetést azonban az ellenzéki politikusok már nem támogatták, hanem bírálták, és a lakossági részvétel elmaradt a korábbi prágai tüntetésekétől.