Fülöp, Evelin
EUR 393,32 Ft
USD 368,67 Ft
13 °C
27 °C

A törökök lebombáztak egy szír katonai repteret

2020.03.01. 18:17

A török hadsereg lebombázta és használhatatlanná tette az en-Nájreb nevű katonai repülőteret – írja az MTI. A szír kormányerők által ellenőrzött reptér az észak-szíriai Aleppó város közelében található. A bombázáshoz a török hadsereg drónokat és a tüzérséget használta.

Az MTI értesülései szerint a szíriai hadsereg gyakran használta a reptere az északnyugat-szíriai térségben tartózkodó török katonák és a polgári lakosság elleni támadásaiban. A szír erők en-Nájrebre szállították át a légi járműveket és felszereléseket a keletebbre fekvő Kuvejreszi katonai repülőtérről, amit a török hadsereg szombaton támadott meg.

A török Anadolu beszámolója szerint a törökbarát, ellenzéki fegyveresek Idlíb déli részén és a szomszédos Hama tartományban nehézfegyverzettel azokat a területeket támadják, amiket a szír kormány a közelmúltban elfoglalt. Az ellenzéki fegyveresek a török tüzérség támogatásával haladnak előre, és már használhatatlanná tettek egyebek mellett 12 kisteherautót, hat harckocsit és négy tüzérségi állást. Ezzel párhuzamosan visszaszereztek Idlíb déli részén öt, Hama tartományban pedig négy falvat.

A török sajtó vasárnap korábban arról adott jelentést, hogy a Törökországgal szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű felkelőcsoport lelőtte a szíriai hadsereg egyik orosz gyártmányú repülőgépét az Aleppótól délnyugatra található Idlíb tartományban, amelynek visszaszerzésére a szíriai kormánycsapatok átfogó műveleteket folytatnak a lázadókkal szemben.

A török védelmi minisztérium később azt közölte, hogy a kormányerőknek nem egy, hanem két harci gépét is lelőtték, mert török repülőket támadtak meg. Hozzátették: a pilóták a határ szíriai oldalán katapultáltak. Emellett megsemmisítettek újabb három légvédelmi üteget, amelyek közül az egyik lelőtt egy török fegyveres drónt.

Hulusi Akar török védelmi miniszter korábban már közölte a sajtóval, hogy a több mint 30 török katona halálát okozó csütörtöki idlíbi légicsapásra válaszul a török hadsereg eddig a szíriai kormányerők 2212 katonáját, továbbá 103 harckocsiját, 72 tüzérségi állását, nyolc helikopterét, három légvédelmi ütegét és egy drónját "ártalmatlanította". A tárcavezető egyúttal bejelentette, hogy a török válaszcsapás hadművelet a Tavaszi Pajzs fedőnevet kapta.

Az en-Nájreb katonai repülőtér bombázása, a két szíriai repülőgép lelövése, valamint a törökbarát milíciák offenzívája egy nappal azt követően történt, hogy az orosz külügyminisztérium bejelentette: Moszkva és Ankara megállapodott abban, hogy csökkentik a feszültséget Idlíb tartományban. Szerdától egészen péntekig orosz külügyminisztériumi, védelmi minisztériumi és titkosszolgálati illetékesek tárgyaltak a török fővárosban a szíriai helyzetről.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek tartott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt. A damaszkuszi erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet. Eközben a szíriai kormányerők közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás