Bonifác
10 °C
16 °C

Két koronavírusos amerikai diák Budapesten járt az elmúlt napokban

2020.03.03. 09:59

Magyarországon is járt az elmúlt napokban az a két fiatal diáklány, akinél koronavírust mutattak ki a cseh laboratóriumi vizsgálatok.

Az észak-olaszországi Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brnón keresztül Prágába, ahol az Airbnb-rendszeren keresztül foglaltak szállást.

Az amerikai nőnél a vasárnapi első teszt, az ecuadorinál pedig a megismételt laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a koronavírust – jelentette be kedden Zdeňka  Jágrová, a prágai tisztiorvosi intézet igazgatója.

„Bécset és a magyar felet már tájékoztattuk az esetről” – tette hozzá.

A hatóságok pontosan feltérképezték, kivel kerültek kapcsolatba a diáklányok, és mintegy húsz cseh állampolgárt helyeztek karanténba. A prágai lakást, amelyben a nők laktak, egy hétre lezárták, és fertőtlenítik.

Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter azt mondta, hogy Csehországban eddig 236 emberen végezték el a koronavírustesztet. Tizenhat laboratóriumi vizsgálat eredménye kedden készül el.

Az első koronavírusos betegről vasárnap számoltak be a cseh hatóságok. A miniszter szerint a csehországi koronavírusos esetek eddig enyhe lefolyásúak.

Csehországban eddig öt koronavírusos esetet jelentettek, mindegyik Olaszországhoz köthető. Az első két beteg cseh állampolgár volt, mindketten Észak-Olaszországban jártak. A harmadik beteg a Milánóban tanuló amerikai volt, a negyedik pedig az ecuadori diáklány. Az ötödik fertőzött egy Ustí nad Labem-i nő, aki pénteken tért haza Olaszországból. 

A Radio Prague International szerint a cseh kormány azt fontolgatja, hogy fefüggeszti az Észak-Olaszországból érkező repülőjáratokat.