Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Alig tudják ellátni a tömegesen érkező betegeket Dél-Koreában

GettyImages-1203462822
2020.03.04. 10:32

A dél-koreai koronavírusos megbetegedések 66 százaléka közösségi fertőzésekre vezethető vissza, amelyek középpontjában továbbra is a tegui Sincshondzsi keresztény egyház áll, írja az MTI.  Az ázsiai országban 5329-en betegedtek meg a vírus miatt az első eset megjelenése, január 20. óta, és 66 százalékuk tömeges fertőzés eredményeként, közölte a dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC) szerdán. A halottak száma eddig legalább harminckettő. 

Dél-Korea negyedik legnagyobb városából, a 2,5 millió lakosú Teguból 4006 esetet jelentettek, ebből 2583 a Sincshondzsi keresztény szektához köthető. Az egyház több mint 200 ezer tagjának tesztelése lassan befejeződik, az országban naponta akár 10 ezer embert is tesztelhetnek. Az új esetek száma fokozatosan csökken szombat óta, amikor 909 új fertőzöttet diagnosztizáltak. 

A gyanú szerint a szektán belül egy 61 éves asszony terjesztette el a vírust egy tegui rendezvényükön, ahol több mint ezren voltak órákon át összezsúfolva, és aztán a tagok tovább vitték az ország több részébe. 

A DÉL-KOREAI KÓRHÁZAK ALIG TUDJÁK ELLÁTNI A TÖMEGESEN ÉRKEZŐ BETEGEKET, TEGUBAN PÉLDÁUL 2300-AN VÁRNAK KÓRHÁZI ELHELYEZÉSRE, MONDTA EL EGY EGÉSZSÉGÜGYI ILLETÉKES.

A vírus elszórtan Szöulban, Buszanban, Aszanban, Szuvonban és Csonanban is megjelent. Sok esetben nem tudni, hogy a betegek miként fertőződtek meg. Csung Szje Kjun dél-koreai miniszterelnök szerint rendkívüli intézkedésekre van szükség, és további egészségügyi, illetve pénzügyi erőforrásokat kell a vírus gócpontjainak számító települések rendelkezésére bocsátani. 

Mun Dzse In dél-koreai elnök háborút hirdetett a vírus ellen, és szerdán bejelentette, hogy lemondta közelgő külföldi útjait. Mun egyúttal támogatást ígért a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerülő kisvállalkozásoknak, és elnézést kért a maszkhiány miatt. 

(Borítókép: Koronavírussal fertőzött beteget szállítanak kórházba Dél-Koreában 2020 február 26-án. - fotó:  Seung-il Ryu / NurPhoto / Getty Images)