Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Perel a családja Franco tábornok exhumálása miatt

2020.03.05. 15:48

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult Francisco Franco tábornok családja, mivel szerintük a spanyol kormány jogtalanul helyeztette át a diktátor sírhelyét – írja az MTI. A Madrid közeli Elesettek Völgyének bazilikájából tavaly október 24-én exhumálták Franco koporsóját, és még aznap újratemették Mingorrubio temetőjében, ahol a diktátor feleségének sírja is található.

A kormány valójában kisajátította Francisco Franco holttestét

– olvasható a hozzátartozókat képviselő ügyvédi iroda közleményében. Az ügyvédek szerint megsértették a családtagok azon jogát, hogy dönthessenek arról, hol temetik el szeretteiket, a kormány önkényesen határozta meg az új sírhelyet a család kifejezett akaratával szemben. Franco unokái ugyanis a spanyol főváros központjában fekvő, turistalátványosságnak számító Almudena katedrálisban szerették volna újratemetni a tábornokot.

A kormány ezt elutasította arra hivatkozva, hogy az exhumálás célja épp az, hogy a diktátor sírja ne lehessen zarándokhely.

A család kifogásai közt felhozta, hogy nincs szabad hozzáférése a Franco házaspár kriptájához, mivel a mingorrubioi temető állami tulajdon, ezért csak külön engedéllyel látogathatják a családi panteont.

A közlemény szerint a kormány döntése, amelyet a spanyol parlament megszavazott és a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság is megerősített, ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, egyebek mellett sérti a magán- valamint a családi élethez való jogot, a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, továbbá a tisztességes eljáráshoz való jogot is.

A Franco család bírósági kereseteit, amellyel igyekezett megakadályozni az exhumálást, elutasították Spanyolországban, ezért a hozzátartozók már korábban bejelentették, hogy nemzetközi szinten keresnek jogorvoslatot.

Luis Alfonso de Borbon Martinez-Bordiu Francisco Franco egykori spanyol diktátor dédunokája (j) és más hozzátartozói
Luis Alfonso de Borbon Martinez-Bordiu Francisco Franco egykori spanyol diktátor dédunokája (j) és más hozzátartozói
Fotó: Juan Carlos Hidalgo / MTI / EPA

Spanyolországban 36 éven át tartott Francisco Franco diktatúrája, egészen 1975-ös haláláig. Uralma, a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, és legalább 30 ezret kivégeztek.

A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről látható Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával.

Később Franco odaszállíttatta a köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit is a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül.

Hivatalos becslések szerint 30 ezer embert temettek el ott, egyes történészek azonban úgy vélik, hogy valójában legalább kétszer ennyien lehettek. A köztársaságpárti áldozatok leszármazottai évek óta küzdenek azért, hogy szeretteiket exhumáltathassák az Elesettek Völgyéből.