Antal, Anett
16 °C
24 °C

Lombardiára és 11 megyére kiterjeszthetik a karantént Olaszországban

2020.03.07. 21:18 Módosítva: 2020.03.07. 23:51

Egész Lombardiára és további 11 megyére terjeszthetik ki a karantént Olaszországban a koronavírus miatt egy készülő kormányrendelet alapján. Az érintett területeken felfüggesztenek minden nyilvános eseményt, a temetéstől a civil rendezvényekig - írta a Repubblica.it. A hírt a készülő tervezetről közölte a Corriere della Sera is, ami térképen is ábrázolta az érintett területet.

Bezárnak az edzőtermek, az uszodák, a múzeumok, spa szállodák és a wellness- valamint a síközpontok is.

A bevásárlóközpontok csak hétköznap tartanak nyitva. Az iskolákban április 3-ig szünetet rendelnek el.

A rendelkezés szerint karantént vezethetnek be, messze kiterjesztve az eddig csak 11 települést érintő tilalmat, amely alapján a területekre se bemenni nem lehet, sem onnan kijönni, csak nagyon indokolt esetben. Az érintett területek Lombardián túl a következők:  

Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro és Urbino, Velence, Padova, Treviso, Asti és Alessandria.

Ezek a megyék az ország északi felén vannak, döntően Emilia-Romagna, Veneto és Piemont régiókban. Életbe lépése esetén első körben a korlátozott nyitva tartás és a rendezvények lefújása következik, utána azonban sor kerülhet a valódi karanténra, megtiltva a ki- és belépést a területre.

A korlátozások szerint a bárok, éttermek kinyithatnak, de tartani kell a vendégek között az egy méteres távolságot, ha ezt nem tudják biztosítani, úgy be kell zárniuk a korlátozás idejére.

 - írta a Bloomberg. Sajtóhírek szerint a rendelettervezetet vasárnap folyamán fogadhatják el.

A szigorú intézkedések életbe lépését indokolhatja a vírus további, látványos terjedése: az elmúlt 24 órában újabb 1200 megbetegedést jelentettek Olaszországban. Ennek az egészségügyi kockázatain túl súlyos, az EU-t is érintő gazdasági következményei lehetnek, erről itt olvashat részletesen.