Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Két új fertőzött van Szlovákiában, Szlovéniában pedig egy orvos túl későn vette észre, hogy elkapta a vírust

2020.03.07. 11:09 Módosítva: 2020.03.07. 19:52
Koronavírusban meghalt egy 80 év körüli brit férfi pénteken, ezzel már kettőre nőtt Nagy-Britanniában a járvány halálos áldozatainak száma. Máltán egy 12 éves gyereknél mutatták ki először a vírust. Csehországban eközben tizenkilencre nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, a görögöknél negyvenöten betegedtek meg, Franciaországban 613 esetről tudni, az osztrákoknál pedig Burgenlandban ütötte fel a fejét a vírus. Szlovéniában pedig egy orvos túl későn vette észre, hogy elkapta a vírust. Nemzetközi összefoglaló a koronavírusról.

Megvan a második brit halott

Az idős brit férfit a Milton Keynes Egyetemi Kórházban kezelték, ahova csütörtökön került be. A halálát bejelentő közlemény szerint a vírus mellett más egészségügyi problémákkal is küzdött. A kórház bejelentette, mindent megtesz azért, hogy elkülönítse azokat, akik kapcsolatba kerülhettek a férfival, de ez a működésüket nem befolyásolja. Az első brit áldozat egy szintén több egészségügyi problémával küzdő 70 év körüli nő volt, aki csütörtökön vesztette életét.

A briteknél egyébként a vezetés jelenleg úgy vélekedik, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy a vírus a jövőben még jobban elszabadul majd, ezért a tervek szerint felgyorsítják majd az ellenintézkedéseket tartalmazó kormányzati terven való munkát.

Romlik a helyzet Európában

  • A vírus Máltán is felütötte a fejét, ott egy 12 éves lánynak lett pozitív a tesztje, aki családjával az elmúlt hetekben Rómában járt. A család a hazatérése után rögtön önkéntesen karanténba vonult, a gyerekek nem mentek iskolába, a szülők pedig nem dolgoztak, így kicsi az esélye annak, hogy megfertőztek valakit. Burgenlandban szintén először tűnt fel a vírus, egy négytagú szlovák család révén, akik jelenleg a nyaralójukban vannak. Az anya nemrég egy nemzetközi konferencián vett részt az Egyesült Államokban, ott is betegedett meg, a vírus pedig a férjére és két gyerekükre is átterjedt.
  • Görögországban tizennégy új esetről számoltak be a hatóságok, közülük tizenegyen nemrég Izraelben és Egyiptomban jártak egy csoportos utazáson, a másik három érintett pedig közel áll a csoporthoz.
  • Franciaországban 716-ra nőtt az érintettek száma, a francia kormány bejelentése szerint pedig eddig összesen 11 ember halt meg az országban.
  • Spanyolországban is hasonlóan rossz a helyzet, ott 10 ember halt meg a fertőzés miatt, de egyelőre csak 475 esetről lehet tudni.
  • Hollandiában 188-ra nőtt a fertőzöttek száma, de egyelőre csak egy ember halt meg a betegségben.
  • Szlovákiában háromra nőtt a koronavírussal diagnosztizált emberek száma, miután a kórokozó jelenlétét annak a férfinak a családtagjainál is kimutatták, akinél pénteken az országban elsőként állapították meg a betegség jelenlétét - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szombaton. A szlovák egészségügyi tárca égisze alatt létrehozott válságstáb péntektől látogatási tilalmat vezetett be az ország kórházaiban, a büntetésvégrehajtási intézményekben és a szociális intézményekben. A testület azt tanácsolta a lakosságnak, hogy ne látogassanak nyilvános rendezvényeket.
  • Szlovéniában tizenkettőre nőtt az új koronavírussal megfertőződöttek száma, a kórokozó terjedése miatt a szlovén kormány betiltja a nagyobb rendezvényeket és összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot. Mind a 12 szlovén állampolgár külföldön fertőződött meg, köztük egy orvos is. Marjan Sarec szlovén ügyvezető kormányfő szombaton Twitter-oldalán bírálta a koronavírussal megfertőződött orvost, aki szerinte „hibásan és felelőtlenül" cselekedett. Az említett orvos Olaszországban síelt, majd miután hazatért, mindjárt elkezdett dolgozni. Legalább 110 személlyel került kapcsolatba mielőtt kiderült, hogy elkapta a fertőzést, köztük a rendelőintézet 60 dolgozójával és 50 pácienssel. Az eset miatt teljesen lezárták a délkelet-szlovéniai Metlika város rendelőintézetét. Az orvos rendelt a városban működő idősotthonban is.
  • Horvátországban is tizenkettőre nőtt a fertőzöttek száma. Szombaton Varasd (Varazdin) városában regisztrálták a két újabb esetet. Jelenleg Zágrábban három, Fiumében (Rijeka) öt és Varasdon négy fertőzöttet tartanak karanténban. Horvátországban négyen kapták el a vírust külföldön, majd megfertőzték közeli családtagjaikat és ismerőseiket.

Csehországban egy csecsemő is megfertőződött

A cseheknél Adam Vojtech egészségügyi miniszter elmondta, eddig 594 laboratóriumi vizsgálat készült, ebből lett 19 pozitív teszt, de szerinte ez a szám vélhetően tovább is nő majd. Az egészségügyi tárca közleménye szerint ugyanakkor a betegség minden esetben enyhe lefolyású.

Az első beteget vasárnap regisztrálták Prágában, a fertőzöttek többsége a korábbi napokban Olaszországban járt. Egy beteg az amerikai Bostonból tért vissza Csehországba, egy másik pedig az olaszországi üdülésről visszatért rokonaitól kapta el a kórt. Nyolc beteget a prágai Na Bulovce kórházban, hetet Ústí nad Labemben a városi kórházban, négyet pedig otthonában kezelnek. 

Az egyik érintett egy csecsemő, akinél pénteken mutatták ki a fertőzést.

A cseh katolikus püspöki kar szombaton felszólította a hívőket és a papokat, hogy amennyiben légúti megbetegedés tüneteit érzik magukon, ne vegyenek részt a miséken. Csehország és Észak-Olaszország, Kína és Dél-Korea között továbbra is szünetel a légi közlekedés.

Újabb iráni képviselő halt meg

A közel keleti országban már 145-en haltak meg a vírus miatt, az elmúlt 24 órában pedig több mint ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. Pénteken újabb parlamenti képviselő vesztette életét az országban, ami újabb jele annak, hogy az országban az állami szervekben is nagy pusztítást végez a vírus. Egyiptomban is fokozódni látszik a helyzet, ott egy, a Níluson haladó hajó került karanténba Luxor városánál, miután 12 embernél kimutatták a koronavírust.

Egy tajvani-amerikai kettős állampolgárnál, aki korábban a hajón utazott, de már visszatért Tajvanba, szintén kimutatták a vírust. A Palesztinában található Betlehem városa szintén karantén alá került, mivel itt fedezték fel az első koronavírusos eseteket a területen.