Jolán, Vid
13 °C
27 °C

Öt beteg van Magyarországon, nagyon terjed a vírus Olaszországban és Iránban

GettyImages-1210964544
2020.03.07. 22:18 Módosítva: 2020.03.08. 00:25
105 ezer fölé emelkedett világszerte a koronavírussal fertőzöttek száma, a gyógyultak száma pedig már 58 ezer fölött van. Eddig összesen több mint 3550-en haltak meg a Kínából indult járvány következtében. A nap legfontosabb hírei.

Hazai hírek

 • Hat magyar állampolgár hagyhatta el a koronavírus miatt elrendelt karanténokat szombaton a világ különböző pontjain. Negatív lett a korábban karantén alá vont tenerifei szállodában tartózkodó öt magyar tesztje, így ők már visszautaztak Magyarországra. És a csütörtökön Brazíliában vizsgált magyar nő esetében is kizárták a fertőzést, ezért távozhatott a kórházból.
 • Elfogadja a kormány az operatív törzs ajánlását, és lemondja a március 15-ére tervezett központi ünnepséget.
 • A koronavírus magyarországi terjedése miatt az ellenzéki pártok is lemondták az ünnepi megemlékezésüket. A DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Liberálisok a héten jelentették be, hogy „Hol a szabadság, ott van a haza!” címmel közös március 15-i megemlékezést tartanak, azonban közleményükben azt írják: az érdeklődők egészségének védelme érdekében közösen úgy döntöttek, nem tartják meg a rendezvényt.
 • A fővárosi önkormányzat is lemondja a a március 15-re rendezett eseményeket a koronavírus miatt, jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester Facebookon. Azóta már több vidéki város vezetője is hasonló döntést hozott, Szegeden és Székesfehérváron sem lesznek megemlékezések.

Olaszország

 • 24 óra alatt több mint 1200, koronavírussal fertőzött embert diagnosztizáltak Olaszországban. Egészen pontosan 1247 új esetet regisztráltak péntek este óta, amivel 5883-ra nőtt a betegek száma.
 • Facebookon jelentette be az olasz Demokrata Párt (PD) vezetője, Nicola Zingaretti, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, így a következő napokban otthonról folytatja majd a munkát. A PD jelenleg a populista Öt Csillag Mozgalommal közösen egy balos koalícióban irányítja az országot
 • Olaszországot eddig a kedvező külső környezet tartotta a víz felett, a koronavírus gazdasága egyetlen működő részét támadta meg. A járvány súlyosbíthatja a bankszektor sokéves problémáit, és nehéz helyzetbe hozhatja az eurózónát is.
 • A Vatikán bejelentése alapján Ferenc pápa a koronavírus miatt nem lesz ott személyesen a Szent Péter téren a vasárnapi Úrangyala imádságán, ami így a Vatican News nevű híroldalon és a térre kihelyezett kivetítőkön lesz majd követhető.

Egyéb nemzetközi hírek

Franciaország

 • A francia országgyűlés újabb tagjáról bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőzött. A törvényhozás öt másik tagja kivizsgálás alatt van, a két beteg képviselőt pedig kórházban ápolják. Az országban jelenleg 949 koronavírusos eset van, és 16-an hunytak el eddig a betegségben.

Irán

Egyesült Államok

 • 300 fölé emelkedett a koronavírusos esetek száma az Egyesült Államokban, ahol eddig összesen 17 ember halt meg a betegség miatt. A fertőzések jóval intenzívebben érintik az ország nyugati felét, de pénteken a keleti partról is jelentettek két halálesetet
 • A tesztek elvégzése után 21 koronavírussal fertőzött embert találtak a Kalifornia partjainál veszteglő Grand Princess óceánjáró hajón, Mike Pence amerikai alelnök elmondása szerint azonban lehetséges, hogy további fertőzötteket is találnak majd.

Kína

 • Összeomlott egy karanténnak használt, többemeletes szálloda a délkelet-kínai Fucsien tartománybeli Csüancsouban szombaton, mintegy hetvenen rekedtek a romok alatt.

Újabb országokban jelent meg a kórokozó

 • Újabb országokban jelent meg a koronavírus: szombaton Kolumbiában, Costa Ricán, Kambodzsában, Máltán, a Maldív-szigeteken és Paraguayban is diagnosztizálták az első eseteket.

Forrás: MTI/Guardian/CNN

(Borítókép: Orvosi maszk egy walesi boltban Matthew Horwood/Getty Images)