Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

168-an haltak meg hétfőről keddre a koronavírustól Olaszországban

2020.03.10. 18:35

Az eddigi legtöbb halálos áldozatot jelentették kedden Olaszországból az elmúlt 24 órára vonatkozóan kedden: a hivatalos adatok szerint 168-an haltak meg hétfő óta a koronavírus miatt –ez 36 százalékos emelkedés –, így összesen már 631-en lettek a járvány áldozatai az országban. A fertőzések száma 977-tel nőtt (10,7%), és már 10 ezer fölött jár – a napi új fertőzések száma viszont csökkent a korábbiakhoz képest, vasárnap és hétfőn is jóval 1000 fölötti új megbetegedést regisztráltak. A gyógyultak száma 1000 fölé jutott, ugyanakkor 877 embert ápolnak intenzíven, ami emelkedés a hétfői 733-hoz képest.

(Helyi médiainformációk szerint a keddi adatokat némileg torzítja, hogy a koronavírus által legjobban sújtott Lomardiában késett az adatok leadása, így lehet, hogy a terjedés valójában nem is állt meg, sőt, akár rosszabbodhatott is.)

Olaszországban hétfő este az eddigi legszigorúbb európai intézkedéseket vezették be, és lényegében lezárták az országot. A döntésre válaszul több légitársaság és ország jelezte, hogy vagy törlik az Olaszországból és Olaszországba induló járataikat, vagy lezárják az Olaszországgal közös határaikat.

A külföldi állampolgárok hazajutását viszont nem akadályozzák, ezért az operatív törzs is jelentős tömegek érkezésére számít Olaszország felől.

Az országban Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentése nyomán áprilisig a sportrendezvényeket is leállították, a múzeumok zárva, a sípályákat szintén bezárták. Az éttermek és a bárok reggel 6-tól délután 6 óráig lehetnek nyitva. Az iskolák, óvodák és egyetemek március 15-ig szintén zárva tartanak – de ezt feltehetőleg meghosszabbítják majd.

Eközben 11-re nőtt az ország börtöneiben kitört lázadásokban meghaltak száma. Nyolc elítélt túladagolásban halt meg, miután feltörték a börtön gyógyszerkészletét, hárman pedig füstmérgezésben, amit a felgyújtott matracok okoztak. A koronavírustól való félelem miatt Paviában, Salernóban, Nápolyban, Alessandriában, Vercelliben, Bariben, Palermóban, Foggiában és Frosinonéban is zavargások törtek ki a börtönökben.  • Vennék
  • Hírek