Rafael
19 °C
33 °C

Lengyelországban törlik az összes tömegrendezvényt

2020.03.10. 12:45

Lengyelországban a koronavírus-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként elrendelik a tömeges rendezvények törlését

– közölte Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus körüli helyzet kezelésére létrehozott válságstáb keddi tanácskozása után.

Morawiecki radikális megelőző intézkedések szükségességéről beszélt, utalva az Olaszországban és a nyugat-európai országokban terjedő járványra. Elmondta: a kormány további lépéseket fontolgat, ezekről a következő napokban tájékoztatnak.

Az intézkedés a májusban esedékes lengyel elnökválasztás kampányrendezvényeire is hatással van, de több elnökjelölt már a hét elején bejelentette, hogy felfüggesztik a zárt helyiségekben zajló kampánygyűlések szervezését.

Morawiecki szerint az epidemiológiai elemzések mutatják, hogy a fertőzés az offenzív fázisában van, Lengyelországban a megbetegedések száma várhatóan növekedni fog. Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy a 38 milliós országban kedd délutánra

20-ra nőtt a lengyelországi fertőzöttek száma, két idősebb beteg állapota súlyos. A fertőzöttek között van Jaroslaw Mika, a lengyel hadsereg főparancsnoka, akit a varsói katonai kórházban kezelnek, állapota jó.

Jaroslaw Gowin kormányfőhelyettes, felsőoktatási miniszter pedig közölte: az egyetemeknek javasolta, hogy függesszék fel a nemzetközi konferenciákat, a diákcserét. Fontolóra veszi az oktatás felfüggesztését is, az oktatási intézmények vezetőit arra kötelezi, hogy elemezzék az e-learning alkalmazásának lehetőségeit.

Dariusz Piontkowski oktatásügyi miniszter ehhez annyit tett hozzá, hogy az általános és a középiskolák igazgatói konkrét körülményektől függően dönthetnek az oktatás felfüggesztéséről, az ilyen esetek már előfordultak a helyi fertőzésgyanús esetek kapcsán.

A határőrizetért felelős Mariusz Kaminski belügyminiszter beszámolt arról, hogy keddtől Lengyelország egész keleti határára terjesztik ki az egészségügyi ellenőrzést. Az intézkedést már hétfőn bevezették a lengyel–német és a lengyel–cseh határon, és napokon belül Lengyelország összes közúti, vasúti határátkelőhelyén, valamint a balti-tengeri kikötőkben is alkalmazzák.

A COVID-19-nek elkeresztelt, de a közbeszédben kínai koronavírus-fertőzésként elterjedt járvány valószínűleg decemberben kezdett el fertőzni a kínai Hupej tartománybeli Vuhan város egyik piacán. Három hónap alatt világszerte több mint 110 ezren fertőződtek meg, és már négyezer felett van a járványban meghaltak száma. Még mindig Kína a legfertőzöttebb terület, de Olaszország, Irán és Dél-Korea is regionális gócpontokká váltak.