Zsolt
6 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Csendőröket küldtek a magyar-román határra a vendégmunkások miatt

2020.03.10. 23:51

A karantén ellen tiltakozó, Olaszországból hazatérő román állampolgárok miatt mozgósítani kellett a román rendőrséget és csendőrséget a magyar–román határ több átkelőjén – írja romániai hírforrások nyomán az MTI.

Az Olaszország lezárása után Romániába tömegével hazatérő vendégmunkásokra 14 nap karantén vár, ám többségük erről csak a határon, többórás várakozás után értesült, így amikor szembesítették őket a karantén tényével, többen megváltoztatták a nyilatkozatukat, és azt közölték, hogy Németországból érkeztek.

Az Agerpres hírügynökség szerint a Kiszombor-Nagycsanád határátkelőhelyen 12 román állampolgár próbált hasonló trükközéssel bejutni, de a Maszol arról is ír, hogy Aradra hazatérő munkások is megtagadták, hogy a nadabi karanténba zárják őket. A helyzetet nehezíti, hogy a SpecialArad.ro helyi portál arról számolt be, hogy Olaszországból visszatérő románok egy csoportja elbarikádozta magát Nadab faluban, a karanténra kijelölt épületben, így a hatóságok nem tudják onnan kiemelni azt a férfit, akinek kedd este pozitív lett a koronavírustesztje.

Mivel a határnál félreállított román állampolgárok ellenszegültek a román határrendészeknek, azoknak a rendőrség és csendőrség segítségét kellett kérniük a helyzet lecsillapítására.

Hasonló helyzet alakult ki a Digi 24 hírtelevízió szerint a Csanádpalota-Nagylak autópálya-határátkelőnél is, ahol 23 olaszországi vendégmunkás nem akarta elfogadni a karantén tényét, őket is a csendőrség és a rendőrség segítségével tudták csak lecsillapítani. Ők később a karanténbeli körülmények ellen is lázadtak, ezért a hatóságok átvitték őket egy másik orvosi vesztegzárra kijelölt épületbe.

A hírtelevíziók arról számoltak be, hogy sok hazatérő román megpróbálja kijátszani az óvintézkedéseket. Olyanok is voltak, akik komppal áthajóztak Görögországba, és Görögországon, Bulgárián keresztül próbáltak hazajutni országukba, a határnál pedig azt nyilatkozták, hogy Görögországból jönnek.

Románia számára az jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot, hogy mintegy 1,2 millió román állampolgár él és dolgozik a koronavírus által legjobban sújtott Olaszországban, több százezer éppen azokban a tartományokban, amelyek a fertőzés gócpontjainak számítanak. Kedd estére 29-re emelkedett a romániai koronavírus-fertőzések száma. A keddi napon 12 új esetet regisztráltak, többségüket Bukarestben.