Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

A brit egészségügyi miniszter is elkapta a koronavírust

2020.03.11. 05:43

Nadine Dorries brit egészségügyi miniszter is megfertőződött az új típusú koronavírussal, írja az MTI brit lapokra hivatkozva. A hírt a 62 éves politikus maga jelentette be kedden késő este, miután szervezetében kimutatták a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírust.

A kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi képviselője közölte, hogy az érvényes hatósági útmutatásnak megfelelően elkülönítette magát környezetétől, és otthonában lábadozik.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England) a koronavírus-fertőzések azonosítása után szokásos eljárás alapján megkezdte azoknak a felkutatását, akikkel ő az elmúlt napokban kapcsolatba került, és kollégái, valamint parlamenti irodájának stábja is szorosan követi az útmutatásokat a teendőkről.

Az egészségügyi miniszter pénteken kezdte észlelni a tüneteket, éppen akkor, amikor aláírta a betegséget bejelentés-kötelessé nyilvánító kormányrendeletet.

Nadine Dorries előző nap részt vett azon a fogadáson, amelyet Boris Johnson miniszterelnök tartott a Downing Streeten a nemzetközi nőnap alkalmából, szombaton pedig közép-angliai választókerületében képviselői fogadónapot tartott, amelyen ötvenen vettek részt.

Nem sokkal később kiderült, hogy egy másik brit miniszter, Rachael Maskell is karanténba helyezte magát, miután korábban találkozott Dorriesszal. Ő egyelőre tünetmentes. 

Az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 382.

Az új koronavírus okozta betegségben eddig hat idős brit állampolgár halt meg. Öten Nagy-Britanniában, egy további páciens – aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott – februárban egy japán kórházban halt meg.

Az állami egészségügyi szolgálat (NHS) tájékoztatása szerint a betegség brit halálos áldozatainak mindegyike krónikus egészségi problémákkal küszködött.