Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

A csehek és a bolgárok kihirdették a szükségállapotot, Csehország határait lezárják

2020.03.13. 12:31

Újabb két európai ország hirdette ki a szükségállapotot pénteken.

Csehországban szabályozni fogják az éttermek és kávézók nyitvatartási idejét (reggel hat és este 8 között lehetnek nyitva), bezárnak az edzőtermek és a sportlétesítmények, a magas kockázatú országokból érkezőknek pedig kötelező lesz a karantén. A bevásárlóközpontokban nem lehet majd ételt és italt kapni.

A cseh esküvők létszáma csak 30 fő lehet, a temetéseket csak maximum 100 fő látogathatja. Bezárnak a színházak, nem lesz élőzene, filmvetítés, más előadások, tánc, és így tovább.

Csehországban lezárták a határokat is március 16-tól, jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után 

 "Március 16-ától, tehát hétfőre virradóra minden idegen állampolgárnak tilos lesz belépni Csehország területére, ugyanakkor a cseh állampolgárok nem utazhatnak külföldre" - mondta Babis újságíróknak sajtótájékoztatón. Kivételt ez alól csak azok az idegen állampolgárok képeznek, akiknek tartós lakhelye van Csehországban vagy 90 naptól hosszabb tartózkodásra feljogosító vízummal rendelkeznek.

A cseheknél eddig 117 esetet regisztráltak.

A bolgároknál április 23-ig hirdették ki a szükségállapotot. Bezárnak az iskolák és az egyetemek, tilos veszélyes országokba utazni, és engedélyezték a rendőröknek, hogy közbeléphessenek, ha valaki nem tartja be a karantént. A bolgár kormány most éppen az új idei költségvetést tervezi, amivel több forrást csoportosíthatnak az egészségügyre.

Bulgáriában 23 megbetegedést jelentettek eddig.

Eddig ezekben az országokban hirdettek ki szükségállapotot: Ausztria, Belgium, Kína, Dánia, Franciaország, Németország, Görögország, Irán, Olaszország, Japán, Hollandia, Norvégia, Dél-Korea, Spanyolország, Svédország, Svájc, az Egyesült Királyság, és az Egyesült Államok. Magyaroszágon hivatalosan veszélyhelyzet van.

(Guardian)