Rudolf
1 °C
13 °C

Irán támogatását élvező iraki milícia állásaira mért csapásokat az amerikai hadsereg

2020.03.13. 05:21

Az amerikai hadsereg Irán támogatását élvező öt iraki milícia állásaira mért csapásokat - jelentette be csütörtök este az amerikai védelmi minisztérium. Azt MTI által ismertetett közlemény szerint az amerikai hadsereg a milíciák fegyverraktárait bombázta. Mint a Pentagon közleménye fogalmazott:

az Egyesült Államok védelmi jellegű, célzott csapásokat hajtott végre a Kataib Hezbollah állásai ellen több helyütt Irakban.

A Kataib Hezbollah egy iraki síita félkatonai csoport, amelyet Teherán támogat, és az az Abu Mahdi al-Muhandisz alapította, aki január elején vesztette életét abban az amerikai dróntámadásban, amelyet az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnoka, Kászim Szulejmáni tábornok ellen hajtottak végre.

A Pentagon szerint a Kataib Hezbollah elleni csapásmérések "arányosak voltak", és válaszként szolgáltak arra a szerdai rakétatámadás-sorozatra, amelyet a milicisták a Bagdadtól mintegy húsz kilométernyire északra fekvő Tadzsi támaszpont ellen intéztek. A támaszponton amerikai katonák is szolgálatot teljesítenek, a támadásban két amerikai és egy brit katona vesztette életét. Közleményében az amerikai védelmi minisztérium egyúttal hangsúlyozta:

ezeknek a terrorista csoportoknak fel kell hagyniuk az amerikai és a koalíciós erők elleni támadásaikkal, ellenkező esetben számolniuk kell a következményekkel az általunk megválasztott helyen és időben.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtökön - még a csapásmérések előtt - azt közölte újságírókkal, hogy Donald Trump amerikai elnök felhatalmazást adott a szerdai rakétatámadásokra adandó válaszlépésekre. A miniszter akkor még konkrét lépésekről nem kívánt beszélni. Mint fogalmazott: "nem fogom megtáviratozni az Egyesült Államok válaszlépéseit".