Zoltán
21 °C
36 °C

A koronavírus gyors terjedése miatt rendkívüli óvintézkedésekkel iktatták be Ludovic Orban kormányát

2020.03.14. 12:47

A koronavírus romániai gyors terjedése miatt rendkívüli óvintézkedések közepette kezdődött meg szombaton a parlamentben Ludovic Orban miniszterelnök-jelölt régi-új kormányának beiktatása - írja az MTI.

A februárban megbuktatott, azóta ügyvivői hatáskörrel működő Orban-kormány miniszterei is házi karanténba kerültek, miután a tavaly november óta kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik szenátoránál kimutatták a fertőzést. A törvényhozó az elmúlt napokban részt vett a párt vezető testületeinek a kormányválsággal kapcsolatos egyeztetésein.

 Ludovic Orban nem változtatott a kabinet névsorán, de az ügyvivő tárcavezetők - miniszterjelölti minőségükben - alkalmasságát szombaton ismét véleményeznie kellett a parlamenti szakbizottságoknak.

A világ második legnagyobb alapterületű közintézményének számító román parlament épületében elkülönített, előzőleg fertőtlenített folyósokat jelöltek ki az egészségügyi maszkkal érkező honatyák számára, akiket orvosok vártak, hogy egyúttal mintát vegyenek tőlük a koronavírus-teszthez. A házi karanténban lévő miniszterjelölteket videokonferencia formájában hallgatták meg a törvényhozók.

A bizalmi szavazást megelőző plenáris vita ezúttal elmaradt, a kétkamarás parlament 465 képviselője és szenátora ugyanis nem ült össze egy terembe, hanem a frakciók szerint különböző időpontokra beosztva, egyesével mehetnek be egy kisebb szavazóterembe, ahol fertőtlenített "szavazógolyókkal" voksolnak.

A koronavírus-válság miatt most már valamennyi párt egyetért abban, hogy véget kell vetni a politikai csatározásnak és a szükséges intézkedések meghozatalára képes, teljes jogú kormányra van szüksége az országnak.

A jobbközép kormány beiktatása nem lehetséges a parlament baloldali többségének támogatása nélkül. A törvényhozók egy része - és éppen a PNL képviselői és szenátorai - a házi karantén szabályai miatt ugyanis nem vehet részt a szavazáson. Az ügyvivő miniszterelnök és a kormánytagok tesztje ugyan negatív lett, de ez nem azt jelenti, hogy elhagyhatják a karantént.

A szombat délelőtt kezdődő szavazás több órán át tarthat: ezután derülhet ki, hogy beiktatja-e hivatalába távolétében Ludovic Orban régi-új kormányát a román parlament.