Áron
-4 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Szerbiában a 65 évesnél idősebbek már egyáltalán nem léphetnek ki az utcára

GettyImages-1207345820
2020.03.18. 10:27

A járvány Európa több országában még a robbanásszerű terjedés szakaszában van. Az olaszok mögött Spanyolország a második legsúlyosabban érintett terület, kedden pedig - Európában utolsóként - Montenegróban is megjelent a koronavírus.  A szerdai fertőzöttségi adatokat itt olvashatja, ebben a cikkben az egyes országokban történt válaszlépésekről írunk.

 • Miután kedden az EU részleges beutazási tilalmat vezetett be, hogy feltartóztassa a koronavírus további terjedését, tegnap Törökországból hazafelé tartó utasokat a frankfurti reptéren tartóztatták fel, írja a BBC. Egyelőre kérdés, hány járatot érint az EU intézkedése.
 • Mindeközben a német kormány lépéseket tesz, hogy valahogy hazajuttassa azt a mintegy százezer embert, akik külföldön ragadtak. A 30 bérelt utasszállító gépből álló flotta szerdára virradóra indult el az első útra.
 • Románia szerdától betiltott minden beltéri - kulturális, tudományos, vallási, sport és szórakoztató - rendezvényt, a kültérieket pedig legfeljebb száz ember részvételével engedélyezik, azt is csak akkor, ha a résztvevők legalább egyméteres távolságot tartanak egymástól. Holnaptól 14 napra pedig leállítják a légi közlekedést Spanyolország és Románia között, az Olaszország és Románia közötti légi közlekedés szüneteltetését pedig március 23-tól újabb 14 nappal meghosszabbítják. 
 • Szerbiában mától éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be: este 8 és reggel 5 óra között csak a hatósági személyek, valamint azok tartózkodhatnak az utcán, akik munkába mennek, illetve onnan jönnek. A 65 év felettiek egyáltalán nem léphetnek ki az utcára. Az április 26-ra tervezett általános választásokat is elhalasztották.
 • Lengyelországnak további közúti határátkelőket kellett megnyitnia, mert a határzár elrendelése óta létesített átkelőknél példátlan méretű dugó alakult ki a járvány elől hazatérők tömege miatt. 
 • Észak-Macedóniában eddig 31 fertőzést regisztráltak. A fertőzöttek között négy egészségügyi dolgozó is van. Az egészségügyi miniszter arra számít, hogy a járvány végéig körülbelül kétezren fertőződhetnek meg az országban. Közölte, arra kell ügyelni, hogy ne ugrásszerűen növekedjen meg a betegek száma, mert akkor összeomolhat az ellátórendszer.
 • Bosznia-Hercegovinában 34-re nőtt a fertőzöttek száma, ezért még kedden az egész ország területén veszélyhelyzetet hirdettek.
 • Spanyolországban több mint 2500 új fertőzöttet szűrtek ki egy nap alatt. Cikkünk írásakor az eddig regisztrált fertőzések száma 13719, amelyből mintegy 1100 esetet gyógyultnak nyilvánítottak. Több mint 5700 embert kezelnek kórházban, 774-et intenzív osztályon. A betegségbe 558-an haltak bele.
 • A francia miniszterelnök, Edouard Philippe még szombaton jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy a koronavírus miatt bezárnak minden olyan helyet, ami nem kulcsfontosságú az alapszükségletek kielégítéséhez. Az emberek pedig továbbra is csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, ha munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek.
 • Csehországban csütörtöktől mindenki számára kötelező lesz orrának és szájának eltakarása a köztereken. Ez lehet védőmaszk, de bármiféle sál vagy kendő is, a lányeg, hogy takarjon. Védőmaszkból azonban általános hiány van az egész országban, de vasárnap Kínából Prágába érkezik egy harmincmilliós szállítmány, és Vietnamból hétfőtől kezdődően heti egymillió arcmaszk érkezik. A cseh kormány azt is elrendelte, hogy délelőtt 10 és 12 óra között az élelmiszerboltokban csak a koronavírusnak leginkább kitett 65 évnél idősebb emberek vásárolhatnak. Amúgy a cseh városok többségében már telefonon keresztül is lehet élelmiszereket, meleg ételt rendelni.
 • Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere is bejelentette az óvodák és az iskolák bezárását a jövő héttől kezdve, de elmondta, senki ne várja, hogy húsvét után újranyitnak, sőt, azt sem merte megígérni, hogy a nyári szünet előtt újból járhatnak a gyerekek óvodába/iskolába. Viszont azt megígérte, hogy gondoskodni fognak arról, hogy a szegény gyerekek továbbra is élvezhessék az ingyenes menzát, és megszervezik az év végi vizsgákat is.
 • A koszovói kormányfő menesztette a belügyminisztert, miután a miniszterelnök az államfő felszólítására sem volt hajlandó bevezetni a szükségállapotot. Agim Veliu belügyminiszter nyíltan szembeszállt a kormányfővel, és közölte, „csak a legszigorúbb intézkedésekkel fékezhető meg a járvány további terjedése“. Erre aztán Albin Kurti miniszterelnök menesztette Veliut, amivel a koronavírus mellett egy koalíciós válságot is a saját nyakába zúdított. A nyugat-balkáni országban eddig 19 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, a kormány döntése értelmében március 15. óta csak koszovói állampolgárok léphetnek Koszovó területére, bezárták az iskolákat, éttermeket, kávézókat, csak a gyógyszertárak, valamint az élelmiszerüzletek tartanak nyitva.
Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

(Borítókép: A szerb hadsereg katonái 2020. március 16-án Belgrádban. Fotó: Srdjan Stevanovic /Getty Images)