Vazul
11 °C
25 °C

Újabb olaszországi rekord, egy nap alatt 5322 fertőzött, már több halott, mint Kínában

2020.03.19. 18:19 Módosítva: 2020.03.19. 22:05

Ötödik napja fokozódik jelentősen a koronavírus-járvány terjedése Olaszországban, ahol a csütörtöki adatok újabb csúcsra értek – a szerdai 4207 új fertőzött és a 475 új halott után csütörtökön 5322 új megbetegedést és 427 új halottat jelentettek.

Az 5322 új eset rekord a járvány ideje alatt Olaszországban, ahol csak hétfőn volt némi törés a számok folyamatos és meredek emelkedésében, de szomorú adat az is, hogy a halottak számában már beelőzték a járvány kiindulási helyét, Kínát.

Összesen már 41 035 betegről és 3405 halottról érkezett jelentés az olasz klinikákról, a gyógyultak száma pedig 4440 csütörtökig. (Kínában 3245 áldozatról tudni a hivatalos adatok szerint.)

Az ország folyamatosan próbál védekezni a járvány ellen, miután karantén alá  helyezték Olaszországot, múlt héten bezárt minden hely, ami nem gyógyszertár vagy élelmiszerbolt. A Genovai Egyetem járványszakértői szerint ennek ellenére az olasz fertőzöttek számának tetőzése március 23-25-re várható, ez azonban nagyban függ szerintük az olaszok magatartásától is, így biztosat nem tudni.

Gyötrődnek a négy fal között az olaszok

A kijárási tilalmat megszegők továbbra is nagy problémát jelentenek Olaszországban. A bezártság jelentette problémákról az Indexnek is meséltek a helyszínről, az MTI pedig arról ír, hogy horgászni és tengerparti napozásra is kilógnak a házi karanténból az olaszok.

Totózni indultam – így indokolta utcán tartózkodását egy férfi, amikor a rendőrök megkérdezték tőle, miért sétál láthatóan ok nélkül. Fantáziadúsabb volt egy fiatalember válasza, miszerint a barátnője éppen akkor tette ki őt az utcára. Más elmagyarázta, hogy muszáj járnia egy keveset, mert esti séta nélkül nem tud elaludni. Egy éjjel háromkor igazoltatott férfi azt mondta, elromlott a mobiltelefonja, és javítani viszi – áll az MTI összefoglalójában.

A belügyminisztérium honlapjáról letölthető formanyomtatványt sokan nem viszik magukkal az országban, de a helyváltoztatást igazoló engedély az ellenőrzés pillanatában a rendőröktől is elkérhető, és előttük kitölthető. A tapasztalatok azt mutatják, sokakban nem tudatosodott, hogy a hamisan feltüntetett indok is büntetett.

A szicíliai Palermo városában három férfit bírságoltak meg, mivel azt mondták, kocogni indultak autóval, de egyik öltönyben és nyakkendőben volt, a másik mellett idős édesanyja ült, a harmadik pedig gyerekeit vitte valahova. A szintén déli Bariban a lakosok kilométereket tesznek meg, hogy olcsóbb üzletbe menjenek bevásárolni.

Az északi Tortonában egy férfi azt mondta, azért megy a város másik felébe vásárolni, mert egy ottani szupermarketben gyűjti a vásárlói pontokat. Riminiben egy nyugdíjas építkezést ment el megnézni, Rómában egy iskola udvarán grillpartyt tartottak, és csodálkoztak, hogy miért oszlatta fel őket a rendőrség. Mások horgászfelszerelésben mondták azt a rendőröknek, hogy munkába mennek. Volt, aki szexboltot keresett, más a tengerparton napozott. A nyitva tartó dohányboltok egyikében a tulajdonos kávéházat rendezett be a sarkon bezárt presszó pótlására pluszbevétel reményében.

A telefontársaságok adatai szerint Milánó lakosainak 43 százaléka még mindig „túl nagy távolságot” tesz meg, vagyis nem a sarki boltba megy. A részben lezárt római Leonardo da Vinci repülőtéren készült felvételek is egymás hegyén-hátán szorongó utasokat mutattak az elrendelt legalább egyméteres biztonsági távolság helyett.

A március 8-án bevezetett „kijárási tilalom” óta több mint egymillió olaszt ellenőriztek az utcákon és közutakon. Több mint 50 ezer személy ellen indult feljelentés, mivel ok nélkül tartózkodott közterületen, vagyis nem munkavégzés, egészségügyi vagy más súlyos indok miatt ment el otthonról. Az adatok szerint a feltartóztatottak tetemes része idős ember, aki rövid sétára indul, hogy ne legyen egész nap otthon. A hatályos rendelkezések szerint a kiszabható bírság meghaladja a 200 eurót, de komolyabb szabálysértés esetén több hónap börtönt kockáztat a feleslegesen utcán tartózkodó.

A koronavírus világbeli terjedéséről itt tájékozódhat.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!